Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
11.02.2019 19:27:45

Kromě úterý nás čeká teplé počasí, postupně s inverzemi

 

Počasí na houpačce bude pokračovat. Zatímco úterý bude chladnější, od středy se znovu oteplí. Celkově bude na polovinu února nadprůměrně teplo, odpoledne budou teploty někdy i několik stupňů nad bodem mrazu. Už o víkendu bylo mnohde teplo. Výjimkou byla místa pod inverzí, kde zůstala teplota kolem nuly. Srážek bude zpočátku více díky četným přeháňkám, postupně ale výrazně ubudou v době vyššího tlaku vzduchu na našem území. Čerstvé proudění od oceánu bude znát, už od pondělí vane severozápadní vítr.

V úterý bude proměnlivá oblačnost s klasickými zimními sněhovými přeháňkami. Během dne budou pod 300 m n. m. smíšené nebo dešťové. Zimní přeháňky se tradičně více drží hor a vrchovin. Teploty 0 až 4°C. Ve středu bude oblačno až zataženo, od severozápadu slabý déšť, nad 800 m n. m. sněžení. Teploty 2 až 6°C. Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno. Na severovýchodě až zataženo, místy déšť, nad 800 m n. m. sněžení. Teploty 3 až 7°C.

V pátek bude polojasno, ojediněle nízká oblačnost nebo mlhy. Teploty 5 až 9°C při slunečnu, nízká oblačnost může uzavřít u zemského povrchu jen 1°C. V podobném duchu bude probíhat i víkend. Při slunečnu teplo, prakticky jaro. Nízká oblačnost v nížinách a typicky také na Českomoravské vrchovině může přinést teploty jen slabounce nad nulou.

Letošní zima, která už směřuje pomalu do finále, situace s inverzí prakticky nepřinesla. Přibližně od pátku ji modely tentokrát očekávají. Střední Evropa bude pod vlivem mohutné tlakové výše a inverze je během zimního půlroku typický projev. Obvykle vznikala od středních poloh mohutná námraza vlivem namrzajících mlh. Tentokrát možná nebude inverze ani mrazivá. Teploty jednoduše stále neutěšeně rostou. Rok 2018 byl globálně 4. nejteplejší v historii měření, takže opět na „horké“ špici.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty