Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.02.2019 14:43:51

Bershidsky: Firmy hrubě podceňují tvrdý brexit. Takže se snižuje jeho pravděpodobnost?


Podle Leonida Bershidskyho z Bloombergu britská premiérka Theresa Mayová „dál buší hlavou o tvrdou bruselskou zeď“, ale každým dalším dnem roste pravděpodobnost brexitu bez dohody mezi Velkou Británií a EU. V takovém případě by nejvíce ztratili Britové, ale bez následků by nebyly ani zbývající země Unie. Ty sice „nezanedbaly přípravy na odchod bez dohody, ale zdá se, že existuje velký rozdíl mezi připraveností vlády a firemním sektorem, který stále nechce uvěřit, že by k tvrdému brexitu skutečně došlo“, píše Bershidsky.
 
MMF minulý rok zveřejnil odhady ekonomického dopadu brexitu s tím, že u Irska by ztráty mohly dosáhnout až 4 % HDP, ale u jiných evropských zemí by to nemuselo být více než 1 % v případě, že nebude dojednána dohoda. Jiné studie podle Bershidskyho přicházejí s podobně malými čísly. Irsko má vysoký poměr objemu obchodu k produktu a proto se u něj brexit projeví znatelněji. Mezi dalšími nejvíce postiženými zeměmi by mělo být Slovensko, Belgie a Nizozemí. A tyto země podle Bershidkyho věnují také nejvíce času přípravě na odchod Británie z EU.

Irská vláda zpracovala sedmdesátistránkový plán, který obsahuje detailní analýzu změn. Země už poskytla finance na vytvoření nových dokumentů potřebných v případě, že se začne obchodovat podle pravidel Světové obchodní organizace. Byly alokovány zdroje na kontroly a ochranu hranic v případě, že to bude potřeba. A vláda se celkově snaží co nejvíce pomoci irskému podnikatelskému sektoru, aby se se změnami vyrovnal. Ovšem podle Bershidskyho se i přesto zdá, že skutečná připravenost země není ani zdaleka na dostatečné úrovni.

„Mírně řečeno, budeme v koncích.“ Tak hodnotí dopad možného tvrdého brexitu Simon McKeever, který stojí v čele Asociace irských exportérů. Podobná může být situace v Nizozemí, kde podle takzvaného „brexitového barometru“ na tvrdý brexit není připraveno 58 % firem a 34 % vůbec neví, co by pro ně taková událost znamenala. V Belgii není na tvrdý brexit podle tamního ministra financí připraveno asi 80 % společností.

Rozdíl mezi připraveností vlády a soukromého sektoru je podle Bershidskyho patrný i ve větších zemích, které by obecně měly kvůli chaotickému brexitu trpět méně. Podniky například nemají přehled o tom, jak se vyvine situace kolem cel, včetně toho, zda budou moci v Británii povýšit prodejní ceny o tato cla. Tedy zda si Britové budou muset připlatit či zda cla ukrojí ze ziskových marží firem ze zbylých zemí Unie. K tomu není jasné, co se stane se samotnou ekonomikou Velké Británie. Je tak možné, že vedení evropských firem se probere příliš pozdě a jeho následný tlak dá nakonec britské premiérce silnější vyjednávací pozici, aby prosadila své návrhy a bylo dosaženo dohody na poslední chvíli, uzavírá Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688