Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  10.02.2019 09:09:26

Víkendář: Chce Trump úplný kolaps Číny?

Americká strategie vůči Číně je jednoduchá: Rozdrtit je, srazit je k zemi. Zajistit, aby nebyli schopni zvrátit americkou moc a vliv, a to nejen v Asii, ale po celém světě. To je Trumpův cíl a dělá pro něj hodně.“ Tak na stránkách The American Conservative popisuje Harry J. Kazianis odpověď „jednoho bývalého vysoce postaveného zástupce Trumpovy administrativy“ na otázku, jaká je strategie Washingtonu v otázce Číny. Zmíněný člověk pak dodal, že Spojené státy nechaly Čínu získat příliš vysoký vliv a nyní „za to Američané platí cenu“. Konkurence je totiž jedna věc, ale „Peking směřuje k dominanci v Asii a všichni víme, co se stane potom – jeho moc bude globální“. A jelikož čínská vláda se chová represivně, je třeba se této zemi postavit, protože „představuje dokonce větší nebezpečí než SSSR“.

Kazianis uvádí, že zmíněný člověk poté tvrdil, že současná americká vláda je připravena k dlouhodobému tlaku na Čínu a pokud tato země „neustoupí ze svého ekonomického imperialismu, Trump udeří dalšími tarify“. Pokud bude dál expandovat v Jihočínském moři, spojí se Spojené státy s Vietnamem nebo „zajistí, aby Tchaj-wan měl tolik zbraní, kolik si jen dovede představit“. Jinak řečeno, Spojené státy „zastaví expanzi Číny a nenechají ji bez kontroly, jako to činila Obamova vláda“.

„Jenže co se stane, budeme-li Čínu skutečně držet nějakým způsobem pod kontrolou? Přemýšlel o tom vůbec někdo?“ ptá se Kazianis. Odpověď je podle něj záporná. On sám se považuje za „čínského jestřába“ a podporuje všechny kroky, které mají zajistit, aby Čína neporušovala pravidla mezinárodního systému. Neměla by si například zabírat Jihočínské moře sama pro sebe, „drtit demokracii na Tchaj-wanu,“ podvádět v mezinárodním obchodu či krást duševní vlastnictví. Washington by také „měl zůstat o krok napřed ve vojenské oblasti“. Takový pohled je podle Kazianise nyní dominantní, ale řada lidí chce jít ještě dál. Pro ně Čína znamená „existenciální hrozbu“.

Jsou ale Spojené státy skutečně ochotny nést důsledky toho, co by přinesla politika „rozdrcení Číny“? Jestliže například na počátku března nedojde k dohodě ohledně obchodní politiky, Trumpova vláda zavede další tarify na čínské zboží. To bude mít dopad na americkou ekonomiku, protože Čína zavede protiopatření. Trpět bude také čínská ekonomika a může se stát, že se pak Peking posune k nacionalismu a bude z problémů vinit hlavně Spojené státy. Kazianis tvrdí, že jsou již patrné známky příklonu k podobnému uvažování a rétoriky, která má odvést pozornost veřejnosti od skutečných problémů země. Výsledkem by mohl být „ozbrojený konflikt v Asii, který si nikdo nepřeje a kvůli kterému by mnozí trpěli“.

„Mám neodbytný pocit, že Trumpova vláda má větší plán, jako třeba narušit stabilitu Číny natolik, že tam lidé budou požadovat změnu a možná bude i změna režimu,“ píše Kazianis. Zmíněný bývalý zástupce vlády mu na to údajně řekl, že takový scénář by byl velkým štěstím. Otázkou ale je, co by se skutečně stalo ve chvíli, kdy by kolabovala „druhá největší ekonomika na světě, s mnoha etnickými skupinami, které doufají v nezávislost, a s jadernými zbraněmi, které mohou dosáhnout i území USA, uzavírá Kazianis. Jaká byla odpověď zmíněného člověka? „To není náš problém.“

Zdroj: The American Conservative

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

28.07. 09:37  Maskáče??? (petr vyložil)
11.02. 19:55  US politika (redroosterlittle)
10.02. 23:02  Čína je už silnější (loudil)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688