Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.02.2019 08:58:56

Víkendář: Konečná fáze brexitu - evakuace královny

Pokud přijde chaotický brexit a Velká Británie odejde z EU bez dohody, královna Alžběta II. bude podle Politica „připravena pro svůj vlastní exit, a to na místo veřejnosti neznámé“. Obavy z tvrdého brexitu přitom v poslední době rostou kvůli tomu, že britský parlament po premiérce Mayové požaduje vyjednání nové dohody. Ovšem konkrétní alternativa podle Politica zatím předložena nebyla a zástupci EU tvrdí, že pokud nedojde k výraznému posunu ze strany Velké Británie, nová jednání otevřena nebudou. Takže na stole je i nastíněné téma „královské evakuace“.

Politico tvrdí, že zatím není jasné, jak vážně bere britská vláda možnost, že by kvůli chaosu vyvolanému brexitem musela být královna skutečně evakuována. Došlo by k tomu možná v případě, že by „v ulicích Londýna vypukly nepokoje“. Některá britská média tvrdí, že vláda je stále více znepokojena snahami zatáhnout královskou rodinu do celé debaty o brexitu. Královna se obvykle do podobných diskusí nevměšuje, ale nedávno učinila výjimku a nabádala Brity, aby hledali společnou řeč.

Po intervenci ze strany královské rodiny volá podle Politica například „tvrdý zastánce brexitu“ Jacob Rees-Mogg, který po královně požaduje, aby parlamentu zabránila schválení opožděného brexitu. Rees-Mogg pak podle deníku The Mail zesměšňuje ty, kteří „jsou zodpovědní za plán evakuace“. Ti podle něj celou situaci příliš dramatizují a „namísto studia historie se věnují spíše fantaziím“. The Times zase tvrdí, že podle nejmenovaného zástupce vlády je evakuace „extrémně nepravděpodobná“. Nicméně podle Politica se tato možnost tajné operace, během které bude královna převezena na tajné místo, dostává na seznam toho, co se může stát v tom nejhorším scénáři brexitu.

Politico k úvahách o evakuaci královny přidává zmínku o obnovení zájmu o evakuační plány z doby studené války, které vznikly na základě obav z jaderného útoku ze strany Sovětského svazu. Teto zájem může růst kvůli současným sporům mezi USA a Ruskem ohledně dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Ty „nejvíce ohrožují Evropu“ a obě strany nyní tvrdí, že od ní odstupují. „Evakuační plán pro královskou rodinu „dříve zahrnoval útěk na jachtách“, píše Politico s tím, že nyní by pro tyto účely měla sloužit nějaká výletní loď.

Další možností, jak dostat královnu s její rodinou z Londýna zmítaného nepokoji, by mohl být přesun do nějakého venkovského sídla či sídel. „Neexistují žádné indikace, že by současný plán zahrnoval i možnost přesunu královny na kontinent. Pravděpodobně proto, že ten by byl považován za nepřátelské území,“ píše Politico. Pravděpodobnější už je podle něj přesun na nějaké území Commonwealthu, ale určitě ne na Gibraltar. Ten byl totiž jedním z problematických bodů jednání o brexitu a sám by se mohl stát místem nepokojů v případě, že by Británie odešla z EU bez dohody.

Zdroj: Politico

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688