TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.02.2019 23:25:21

Za doučování na přijímačky dají rodiče tisíce. Konkurence je veliká

Přijímací zkoušky na střední školy a víceletá gymnázia čekají žáky za více než čtyři měsíce, už teď se ale většina z nich na ně chystá ve velkém. Přípravné kurzy praskají ve švech a velký zájem o doučování hlásí i soukromí lektoři. Za doučování svých ratolestí dají rodiče tisíce korun.

Desetiletý Tobiáš se chystá na víceleté gymnázium, i proto už od září navštěvuje kurz, který by ho měl na přijímačky připravit. "Chodím na doučování českého jazyka jednou za 14 dní," říká chlapec.

Víkendový kurz češtiny se skládá z dvaceti pětačtyřicetiminutových lekcí a rodiče Tobiáše vyšel na tři tisíce korun. "Chtěl jsem, aby byl můj syn co nejlépe připraven ke studiu na víceleté gymnázium," vysvětluje tatínek Pavel Kučera.

Doučování se stalo poslední dobou výnosným byznysem, a to především potom, co byly zavedeny jednotné přijímací zkoušky. "Do našich přípravných kurzů chodí děti, které se chtějí připravit na jednotné přijímací zkoušky na gymnázia, ať už na osmiletá, nebo čtyřletá, protože ta příprava je skutečně důležitá a je náročná," sdělila doučovatelka.

Většina kurzů začala už v září. Podle lektorů je ideální věnovat přípravě alespoň půl roku. "Aby byl přípravný kurz úspěšný, je ideální těch pět, šest měsíců. Začít by se mělo před Vánocemi v listopadu a v dubnu nebo květnu pak jít na přijímačky," vysvětluje lektor.

U soukromých lektorů doučování stojí od 200 do 350 korun za vyučovací hodinu. Pokud žák potřebuje pomoci s českým jazykem i matematikou, rodiče za půlroční přípravu mohou zaplatit i desetitisíce.

Zájem o přípravné kurzy na přijímací zkoušky a o doučování v posledních třech letech roste, a to především u zájemců o studium na gymnáziích, kam se posledních letech hlásí čím dál více žáků. Například v Praze je zájem enormní a konkurence veliká.

Celkově se v minulém roce přihlásilo na víceletá gymnázia na 40 580 žáků, z toho jich bylo přijato 14 680. Letošní rok je, co se do počtu deváťáků týče, ještě silnější. Na střední školy se jich bude podle odhadů hlásit skoro osmdesát tisíc.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688