Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  08.02.2019 20:21:29

Poklesy kvůli algoritmům? Možná spíše inverzní akciové tipy!

O tom, že algoritmy ovládají trh, není pochyb. Zajímavé ale je, že investoři sice často obviňují počítače z výrazných propadů na trzích, ale při býčím trendu je většinou příliš nechválí.

Typickým příkladem jsou propady cen akcií loni v prosinci. Je pravda, že algoritmy a pasivní investice v současnosti ovládají dění na trzích. Podle listu Wall Street Journal se až 85 % všech obchodů realizuje na autopilota prostřednictvím počítačů, modelů a pasivních investic, které vytvářejí masu, jež se pohybuje jednotně a velice rychle. Přesto si investoři na počítače stěžují převážně při propadech, při růstu cen jako kdyby se na algoritmy tolik nehledělo.

Ve skutečnosti to tak horké nebude. Za většinu pohybů na trhu totiž nakonec mohou počítače řízené pasivními fondy. Pokud jsou nárůsty a poklesy na trzích způsobovány počítači, stále tyto stroje pouze realizují příkazy investorů. Ve skutečnosti tedy pohyby na trzích ovlivňují z větší části samotní investoři (což samozřejmě není žádná novinka ani překvapení, dokonce to mnohé může uklidňovat).

Proč tedy investoři mají tendenci z propadů obviňovat počítače? Známý bloger a hedgeový manažer Jesse Felder si myslí, že jde vlastně o inverzní tip pro investory, o němž mluvil již před desetiletími spekulant Jesse Livermore v knize Reminiscences of a Stock Operator. Kritika je podle něj pouze výmluvou těch, kteří na trzích přicházejí o peníze, ať už kvůli špatným tipům analytiků, nebo kvůli svému stádovitému chování ovlivňovanému médii.

Ve skutečnosti jde o inverzní tip. Když se všichni plaší a začínají prodávat, je to signál k nákupu, nebo alespoň k tomu, aby investoři neprodávali. Pokud jde o činnost spekulantů, po ukončení jejich obchodů se dění na trhu musí uklidnit.

V současnosti se to samé děje v případě počítačů. Když si americký prezident Donald Trump začal stěžovat, že za propadem na trzích je chyba v algoritmech, mohlo pak dojít k obratu trendu. A také k tomu došlo. Tento "inverzní tip", jak jej kdysi nazval Livermore, mohou investoři využít při nákupech za lepší ceny po prudkých poklesech (strategie označovaná jako buy the dip), případně alespoň zůstat v klidu a neprodávat v panice.

Další článek: Akcie: Kde nyní hledat hodnotu?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688