Akcenta (AKCENTA CZ)
Makroekonomika  |  08.02.2019 09:19:07

Podíl nezaměstnaných osob - leden 2019

Podíl nezaměstnaných osob v lednu s ohledem na negativní sezónní faktory vzrostl na 3,3 % z prosincových 3,1 %. Mírné zvýšení nezaměstnanosti na začátku kalendářního roku je pravidelně se opakujícím sezónním jevem a rozhodně z něj nelze dělat žádné negativní závěry směrem k pozitivní situaci na domácím pracovním trhu.

I v prvním měsíci nového roku platí, že se zpomalení české ekonomiky do situace na pracovním trhu zatím nijak nepromítá. Lednový výrobní index PMI sice naznačil, že některé průmyslové podniky byly na začátku roku nuceny snížit počet zaměstnanců, avšak k žádnému masivnějšímu propouštění zatím rozhodně nedochází. Naopak řada průmyslových podniků uvádí i nadále, jakou jednu z hlavních bariér svého růstu, nedostatek pracovníků. S čím je však pro letošní rok třeba počítat, že další nová pracovní místa již nebude pravděpodobně ve větším měřítku generovat zpracovatelský průmysl.

Jednoznačný převis poptávky po zaměstnancích nad jejich nabídkou ukázala i lednová čísla. V prosinci bylo evidováno 324,4 tis. volných pracovních míst a v lednu 331,5 tis. Nezaměstnaných přitom bylo na začátku roku 245,1 tis., což je meziroční pokles o 44,2 tis. Právě úbytek volných pracovních míst je poměrně spolehlivým ukazatelem negativního vývoje v ekonomice a k němu, navzdory zpomalení české ekonomiky, zatím rozhodně nedochází.

Pohled na strukturu volných pracovních míst i v lednu ukázal, že převažuje poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících jako jsou montážní dělníci či pomocní pracovníci ve výrobě a ve stavebnictví. Vysoká poptávka zůstává ze strany firem i po řidičích nákladních vozidel, svářečích či skladnících.

Předchozí roky byly ve znamení setrvalého poklesu nezaměstnanosti a rychlé tvorby nových pracovních míst. Od letošního roku již žádný výraznější pokles nezaměstnanosti očekávat nelze a v souhrnu za celý letošní rok se podíl nezaměstnaných osob bude nacházet zhruba na úrovni 3 %. Pozvolna se zastaví i růst nabídky volných pracovních míst, když v průběhu roku může následně dojít k jejich mírné redukci. Žádný dramatický úbytek volných pracovních míst jako ve druhé polovině roku 2008 a první polovině roku 2009 však rozhodně neočekávám.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688