Expobank CZ (Expobank CZ)
Podnikání  |  07.02.2019 19:30:31

Český trh coworkingových kanceláří se meziročně zvětší o více jak polovinu

První coworkingová kancelář byla otevřená už v roce 2009, ale poptávka po sdílených kancelářích výrazně roste až v posledních letech. Velký zájem se odráží v prudkém nárůstu kancelářských coworkingových ploch. Jejich nárůsty se meziročně v průměru pohybovaly mezi 50 až 70 %. Důvodem výrazného rozšiřování je v porovnání se západními státy velmi nízká srovnávací základna. Sdílené kanceláře v Česku koncem minulého roku zabíraly plochu 39 tisíc metrů čtverečních. V letošním roce by podle banky mělo přibýt dalších 22 tisíc metrů. Pokud bude výstavba pokračovat podle plánů, celý sektor by se měl letos rozrůst o 56 %.

Plánovaný stav koncem roku: 61 tisíc m2
Trh s coworkingovými kancelářemi je v České republice zatím poměrně mladý. První oficiální sdílená kancelář byla v Česku otevřena v roce 2009. V Dánsku a Rakousku se objevily již v roce 2002, v USAroce 2005. „Mnoho investorů počítá s tím, že sektor sdílených kanceláří bude v Česku dále bez problémů růst. Své zastoupení v České republice mají i důležití světoví hráči, jako je Business Link, WeWork nebo Spaces. Očekáváme, že využívaná plocha coworkingu se z 22 tisíc metrů čtverečních z prosince 2018 rozroste ke konci letošního roku na 61 tisíc metrů. To by znamenalo, že by tvořila jedno procento všech kancelářských ploch v Česku,“ uvádí Jiří Procházka, ředitel korporátního bankovnictví Expobank CZ. „Coworkingová centra už dnes nevyužívají jen freelanceři nebo začínající podnikatelé, ale i větší společnosti či korporace, které se potýkají s nedostatkem kancelářských prostor a hledají flexibilní, rychlé řešení, nebo chtějí své projektové či inovační týmy umístit do inspirativního prostředí,“ doplňuje Petra Hubačová ze společnosti Business Link.

Sdílené kanceláře celosvětově navštěvuje zhruba 1,2 milionu lidí
Celosvětově existuje přibližně 14 tisíc coworkingových center, které navštěvuje zhruba 1,2 milionu pracovníků. Analytici BNP Paribas Real Estate očekávají, že do roku 2020 stoupne počet center na 28 tisíc a počet jejich aktivních uživatelů na 4 miliony. „V Česku je velmi pravděpodobné, že developeři budou v rámci připravovaných kancelářských projektů již dopředu počítat s tím, že určité části budov budou využívány právě pro coworking,“ dodává Jiří Procházka z Expobank CZ.

Rok 2018 přinesl 156 900 m2 nových kancelářských prostor
Podle Prague Research Forum bylo v Praze během posledního čtvrtletí 2018 dokončeno celkem 28 500 metrů čtverečních kancelářských prostor. Celkový objem moderních kanceláří tak vzrostl na 3 475 100 metrů čtverečních. Dokončen byl projekt City Element (7 600 m2, Praha 4) a rekonstrukce budovy BB Centrum A (20 900 m2, Praha 4). Celkem bylo v roce 2018 dokončeno téměř 156 900 m2 kancelářských prostor. V roce 2019 by to pak mělo být až 214 800 m2 kancelářských prostor. Dalších 134 000 m2 je aktuálně ve výstavbě s plánovaným dokončením mezi lety 2020 a 2021. Nejvyšší nájemné v pražských kancelářích loni podle společnosti KPMG meziročně vzrostlo v průměru o 2,5 % na 246 eur za metr čtvereční na rok.

Expobank CZ je českou bankou, která působí na trhu od roku 1991. K síti bankovních domů s názvem Expobank se připojila po úspěšné akvizici od německé LBBW v roce 2014. Vybudovala si pozici silné moderní banky poskytující špičkové lokální a přeshraniční služby pro korporátní, privátní a affluentní individuální klienty. K jejím výhodám patří tým odborníků s rozsáhlými zkušenostmi na lokální i mezinárodní úrovni, dlouholetá zkušenost na českém trhu, sesterské banky v Lotyšsku a Rusku či spolupráce s mezinárodními organizacemi (včetně Evropské banky pro obnovu a rozvoj, IFC – členem Světové banky, KfW Bankengruppe a dalšími). Expobank CZ v roce 2018 představila unikátní NEO účet spojující výhody tradičního bankovnictví a FinTech „jeden účet pro komplexní správu financí“, jehož založení trvá méně než 7 minut. Banka v rámci své digitální transformace klade maximální důraz na moderní internetové bankovnictví s digitálním modelem obsluhy.

Více informací na: www.expobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688