Cyrrus (Cyrrus)
Makroekonomika  |  07.02.2019 16:27:24

ČNB stále věří, že ještě zvýší úrokové sazby

Pro ponechání úrokových sazeb beze změny (2T repo sazba na 1,75 %) hlasovalo 5 členů bankovní rady, 2 členové hlasovali pro zvýšení sazeb.

Z hlediska implikovaného budoucího zvyšování úrokových sazeb a vývoje kurzu koruny se prognóza ČNB změnila jen kosmeticky. Pro letošek počítá prognóza s jedním zvýšením hlavní úrokové sazby o 25bp a na konci roku s kurzem koruny EUR/CZK 24,50, což je zanedbatelná změna. V celoročním průměru je koruna v nové prognóze o 30 haléřů slabší. Odhadovaná inflace je nyní pro letošek 1,8 %, což je pouze 0,1 procentního bodu pod předchozí prognózou.

Měnil se ovšem výhled na vnější prostředí. Dovozové ceny jsou nižší, když předpokládaná průměrná cena ropy pro letošek klesla na 59,6 USD/barel z dříve předpokládaných 81,4 USD/brent. Dále prognóza ČNB předpokládá letos růst HDP v eurozóně ve výši 1,5 %, což je citelné snížení oproti předpokladu 2,0 % v minulé prognóze.

Nižší očekávané tempo růstu eurozóny se zrcadlí i v nižším prognózovaném tempu HDP v ČR. ČNB čeká pro letošek růst HDP tempem 2,9 % oproti dřívějšímu odhadu 3,3 %.
Nabízí se otázka, proč při brzdící ekonomice a inflaci na 2 % ještě zvyšovat sazby? Odpovědí je rychlé tempo růstu mezd a stále velmi silná domácí poptávka. Pokud ekonomiku nepřibrzdí koruna nebo ještě slabší eurozóna, zejména ve spojitosti s šokem, jakým by byl tvrdý Brexit, pak ČNB letos ještě sazby zvýší o 25 bp – 50 bp.

Naše prognóza počítá se zvýšením dvoutýdenní sazby ČNB pro letošek o 25 bp - 50 bp a s posílením české koruny proti euru ke konci roku na 25,10.

Michal Brožka, hlavní ekonom CYRRUS


Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších makléřských společností v České republice. Obchodování na finančních trzích zahrnuje mnoho specifických činností. Nejsme jen broker. V současnosti vám skrze naše další společnosti dokážeme pomoct s hledáním strategického investora, rozvojem vašeho podnikání pomocí dotací, obchodováním v cizích měnách i s marketingem.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688