Michal Dvořák (TradeCentrum)
Okénko investora  |  07.02.2019 12:33:28

Co vedlo k otočce o 180° na kapitálovém trhu


Nejhorší prosinec od velké hospodářské krize vystřídala nejlepší lednová performance od roku 1987. Investoři ovšem nekupovali „zázračné“ zotavení trhu, jak je patrné z EPFR dat, která za první únorový týden vykázala  široký „risk-off flows“  s 9,4 miliardami dolarů investovanými do dluhopisů, zatímco 15 miliard dolarů bylo vyvedeno z akcií.

Graf 1

















Jak poukázal Michael Hartnett z Bank of America v jeho poslední Flow Show, nebyly to jen miliardy vytažené z amerických akciových fondů, co zaznamenaly odliv za deset z posledních 11 týdnů, kulminující odlivem z ETF ve výši 12,11 USD a ve vzájemných fondech ve výši 2,9 USD ( v týdnu 28/1-2/2), ale americké akcie zaznamenaly v uplynulých 3 měsících rekordní odliv kapitálu ve výši 82 miliardy dolarů, což odpovídá 2 % všech AUM. Data by se dala korelovat se silným medvědím tlakem na amerických trzích a "big lows" minulých desetiletí.

 

graf 2

Proto se nabízí otázka: byla nedávná rally jen jeden obrovský krátký squeeze?

Jeden pohled na nedávný dramatický nárůst akcií, které byly pod největším výprodejním tlakem od minima z 24. prosince by mohl naznačit, že pohyb akcií nahoru byl, pokud ne velmi úzce, tak relativně četně spojen s faktem, že investoři, kteří vytáhli peníze z akcií, v panice ukončovali své short pozice, kvůli Mnuchinově prohlášení z 23. prosince. V něm volal ministr financí USA po ochraně proti dalším výprodejům trhů. To  jistě spolu s dramatickým obratem ve výhledu Fedu pomohlo.

Graf 3

Zatímco neznáme odpověď - zatím - víme, že tato otázka, kdo právě koupil akcie, nezajímá jenom nás v Tradecentrum. Jak píše Parag Thatte z Deutsche Bank ve své poslední zprávě o týdenních tocích, která zopakovala kardinální otázku, když S & P 500 vzrostl od konce prosince o 15 %, přestože kapitálové fondy i nadále zaznamenávaly velké odlivy.  Je fakt, že zejména americké akciové fondy pokračovaly ve velkém odlivu (- 40 miliard dolarů) od doby po masivním odlivu (- 77 miliard dolarů) od října do prosince.

Graf 4

Tento fakt je poněkud bizarní, protože, jak by se dalo očekávat, "silné rally nakonec vyvolá příliv", jak ve zprávě píše Thatte. To je sotva šok: historicky existuje silná korelace mezi výnosy akciového trhu a toky fondů. Jinými slovy, vše ostatní koreluje, tato rally však nemá smysl.

Jak poukazuje Deutsche Bank, je velmi málo historických period ve vývoji trhů, kdy trh rostl o více než 5 % doprovázený odlivem kapitálu. Ve dvou z těchto období, po počátku roku 2016 rostoucí panika a evropská finanční krize, se příliv nakonec vrátil s několika týdenním zpožděním. Výjimkou byl počátek roku 2015, kdy odtoky přetrvávaly, jelikož údaje z USA nadále výrazně oslabovaly.

Graf 5

 

To znamená, že odtoky (out-flow) musí - nebo by se měly - brzy vrátit ze dvou důvodů podle DB: Zaprvé, data se překlopila od negativních do neutrálních a toky se jimi obvykle řídí. Odliv v posledních týdnech byl v souladu s americkými daty. Data z minulého týdne však vzrostla, zejména z trhu práce, a ISM překvapivě vzrostly. Index amerických dat, MAPI, se opět vrátil zpět do neutrální pozice.

Za druhé,  úrokové sazby již nekonkurují (díky názoru trhu o zastavení utahování měnové politiky Fedu) akciím, dluhopisy v mixu by měly podíl dluhových papírů snížit. Klesající sazby, a tudíž rally s pevnými příjmy, mají tendenci čerpat příliv kapitálu. Sazby od listopadu rychle klesaly s očekáváním trhu, že Fedu přehodnotí politiku a tento názor potvrdil Fed na posledním meetingu.

Je samozřejmě možné, že odtoky přetrvají, a v takovém případě je jen otázkou času, než se squeeze efekt vytratí a čisté prodeje se vrátí, čímž se akcie opět propadnou. Do té doby se však alespoň hedžové fondy těší krátkému okamžiku na výsluní, přičemž dlouhodobé / krátké hedgeové equity fondy měly v lednu nejsilnější měsíc od prosince 2010.

Donald Trump 25. prosince vyzval Američany, aby koupili akcie, a tvrdil, že je to "obrovská příležitost k nákupu -opravdu skvělá příležitost koupit" - a při zpětném pohledu měl pravdu. Výprodej akceleroval a trhy vstoupily do nového roku velmi pozitivně, akcie vzrostly, jelikož short pozice byly ukončovány a hedžové fondy měly svůj nejlepší měsíc za téměř deset let.

Jak dlouho bude pokračovat Trumpova rally? Možná, že aktuální flow-drive se obrátí a investoři začnou rozdělovat kapitál do akcií - jak by se dalo očekávat na jakémkoli běžném trhu - je jisté, že se předpokládá, že to bude znamenat vrchol trhu a že retest minima v prosinci 2018 bude na pořadu dne.

Michal Dvořák

Je hlavním analytikem společnosti Tradecentrum. Od roku 2013 je rovněž výkonným ředitelem EFEKTA finance SE se specializací na Corporate finance a Supply Chain Management a Credit insurance. Od roku 2017 se podílí na tvorbě algoritmů pro vysokofrekvenční obchodování. Dříve pracoval v řízení rizik KUREG Úvěrové pojišťovny, ve Factoringu České spořitelny a v Leader Investments, kde byl dealerem na devizovém trhu.





Tradecentrum

Je licencovaným obchodníkem, který poskytuje investiční poradenství v řadě zemí světa a poskytuje globální přístup na trhy. Klienti mají možnost obchodovat širokou škálu finančních instrumentů.

To, co je dělá výjimečnými, je především profesionální a individuální přístup ke klientům, kteří jsou naší prioritou a nedílnou součástí naší společnosti.

TradeCentrum je registrovaná obchodní značka Goldenburg Group Limited, což je kyperská investiční firma (CIF) pod dohledem a regulací Kyperskou komisí pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF Licencí číslo 242/14.

Více informací na: https://tradecentrum.com/cs/






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688