Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  07.02.2019 08:18:38

Komerční banka se ziskem na odhady, navrhuje dividendu 51 korun na akcii

Komerční banka v posledním loňském čtvrtletí zvýšila čistý zisk, náležející akcionářům, meziročně o 4,9 procenta na 3,89 mliardy korun. Očekáváním trhu bylo 3,71 miliardy korun dle konsensu agentury Bloomberg. Čtvrtletní čistý bankovní příjem meziročně stoupl o 6,8 procenta na 8,5 miliardy korun, zatímco trh čekal 8,3 miliardy korun. KB zveřejnila souběžně výsledky za celý rok 2018. Z jeho výsledku navrhuje výplatu dividendy 51 korun na akcii.

Za celý rok 2018 Komerční bance vrostl srovnatelný čistý zisk o 5,8 procenta na 14,8 miliardy korun. Čistý zisk včetně mimořádných položek spojených s vytvořením restrukturalizační rezervy a prodejem budovy centrály v roce 2017 nicméně klesl o 0,6 procenta na 14,8 miliardy korun.

"K vynikajícím finančním výsledkům roku 2018 přispěl solidní růst výnosů, zatímco jsme disciplinovaně řídili náklady. Kvalita úvěrového portfolia byla dobrá a náklady na riziko dokonce mimořádné, těžící z vrcholícího ekonomického cyklu. Změny, které jsme uskutečnili, a jenž budou pokračovat v roce 2019, umožní KB udržovat vedoucí postavení v oblasti kvality klientských služeb, inovativnosti, efektivity a bezpečnosti," stojí v komentáři k výsledkům generálního ředitele Komerční banky Jana Juchelky.

Dividenda

Vedení Komerční banky navrhlo vyplatit za rok 2018 dividendu 51 korun na akcii. Valné hromadě představenstvo banky navrhne vyplatit na dividendách celkem 9,7 miliardy korun. Pro rok 2019 hodlá vedení KB navrhnout dividendový výplatní poměr ve výši 65 procent z konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům.

Výsledky roku 2018

Komerční banka spolu s výsledky akcentuje, že „zásadně změnila svou organizační strukturu a způsob práce, aby dokázala nabízet skvělé služby klientům a zůstala úspěšnou i v úplně jiném prostředí financí budoucnosti.“

Čistý zisk KB dosáhl za rok 2018 úrovně 14,8 miliardy . Čistý zisk bez jednorázových položek se meziročně zvýšil o 5,8 %. Vykázaný celkový čistý zisk, včetně jednorázových položek, jakými bylo vytvoření restrukturalizační rezervy v roce 2018 anebo prodej budovy centrály v roce 2017, klesl o 0,6 %.

„I přes intenzivní konkurenci na trhu se celkový objem půjček Skupiny KB meziročně zvýšil o 4,7 %. Půjčky na bydlení přidaly 4,6 %, v čemž rychlejší růst vykázaly úvěry od Modré pyramidy. Spotřebitelské úvěry vzrostly také o 4,6 % a půjčky pro podnikatele se zvýšily o 5,5 %,“ uvádí banka.

Celkový objem běžných klientských vkladů ve Skupině KB vzrostl o 5,2 %. Vklady občanů v bance vzrostly o plných 10 %.

Růst výnosů dosáhl 3,7 %, hlavně díky čistým úrokovým výnosům, zatímco výnosy z poplatků a čistý zisk z finančních operací mírně poklesly,“ uvedla banka. Běžné provozní náklady bez jednorázových položek rostly o 1,9 %.„Komerční banka mohla rozpustit opravné položky ve výši 0,6 miliardy , díky úspěšným aktivitám vymáhání pohledávek a velmi dobré disciplíně klientů při splácení, s tím jak se ekonomika přiblížila pozdní části své růstové fáze,“ uvádí také banka.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688