Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.02.2019 05:58:43

Turecký prezident: Stát by měl ovládnout největší tureckou banku


“Dá-li Bůh, stane se Isbank majetkem ministerstva financí.” Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan má o budoucnosti největší turecké veřejně obchodované banky podle svých slov jasno. Türkiye Iş Bankasi částečně vlastní hlavní opoziční strana. Erdogan by chtěl, aby o konfiskaci bankovního domu hlasoval parlament. Akcie firmy se v reakci na úterní Erdoganova slova před zákonodárci jeho vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) propadly.

Penzijní fondy banky vlastní zhruba 40% podíl v bance. Dalších 32 % je free float, který drží ze zhruba 70 % zahraniční investoři. Opozičníci ze sociálně-demokratické strany CHP vlastní zhruba 28% podíl. Žádná dividenda jim z něj ale neplyne, uvedl Bloomberg.

Podle Erdogana opozice “znevažuje” památku Mustafy Kemala Atatürka, prvního prezidenta Turecké republiky a zakladatele banky, který akcie banky straně CHP odkázal. Politická frakce by ale neměla vlastnit něco, co kdysi patřilo zakladateli státu, tvrdí teď turecký prezident.

Podle samotné Isbank by veškeré pokusy o znárodnění představovaly finanční trestnou činnost. Erdogan kromě toho požaduje, aby se CHP vzdala kromě podílu také čtyř křesel v představenstvu. Strana ho ale odmítá vyslyšet.

Finanční sektor v Turecku tíží hromadící se špatné dluhy. O restrukturalizaci dluhu žádají firmy, které poškodil loňský 28% propad turecké liry k dolaru a které mají nyní problémy se splácením zahraničních půjček. Bankovní sektor kromě toho trápí i zpomalující hospodářský růst a vysoké výpůjční náklady, slavný není ani růst úvěrové činnosti. V Isbank byl poměr úvěrů v selhání na konci září na úrovni 3,4 %, průměr za celý sektor je 3,2 %. Banka počítá, že letos špatné úvěry vyrostou na zhruba 6 %.

V březnu se v zemi navíc konají obecní volby a trhy by kvůli politickým půtkám kolem Isbank mohly být ještě nervóznější. Akcie Isbank se po Erdoganových slovech zřítily v úterý o skoro 7 %, nejvíce od propadu na trhu loni v srpnu. Jejich vývoj za poslední rok (k úternímu podvečeru) ukazuje graf níže:

Prezident se o své touze prodloužit svoji moc na finanční systém nezmínil ve volební kampani poprvé. Před loňskými prezidentskými a parlamentními volbami sliboval, že převezme kontrolu nad měnovou politikou, čímž pomohl vyvolat krizi na liře. Turecko po loňských volbách oficiálně přešlo na prezidentský systém s posílenými pravomocemi hlavy státu.

Erdoganova strana nicméně nemá potřebnou parlamentní většinu, díky které by zákony o vlastnictví banky mohla změnit jednostranně. Prezident ale naznačil, že výpomoc by mohl poskytnout její mladičký spojenec v 600místném parlamentu, nacionalistická Strana národní akce (MHP).

Zdroje: Bloomberg, ČTK, www.isbank.com.tr

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

31.01.2022Turecký prezident Erdogan opět zatápí liře ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
18.11.2021Turecký prezident se chová jako ekonomický analfabet Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688