Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.02.2019 06:14:06

Americká ekonomika přes všechny překážky ještě na své hranice nenarazila


Investiční společnost Pictet si všímá toho, že počet nových pracovních míst v USA se v lednu vyšplhal na 304 000, v prosinci dosáhl 222 000 a „tříměsíční průměr se pohybuje na zdravých 241 000“. ISM ve výrobním sektoru se přitom zvýšil na hodnotu 56,6 a tato data tak podle Pictetu naznačují, že „makroekonomické momentum zůstává silné“. Mělo by tak potvrzovat, že americký cyklus se stále nalézá ve fázi růstu i přesto, že ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku došlo v USA k utažení finančních podmínek.

„Poslední data z trhu práce potvrzují, že riziko propadu americké ekonomiky je v krátkém období omezené i přesto, že se cyklus dostal do své pozdní fáze,“ píše Pictet. Většina signálů z trhu práce zůstává pozitivní a Fed uvolnil finanční podmínky posunem k hrdličkám. To by podle analytiků společnosti mělo cyklus prodlužovat.

Z perspektivy Fedu by neměla nová data z trhu práce cokoliv výrazně měnit, protože „už se de facto zavázal, že na nějakou dobu nebude sazby dále zvedat“. Pokračující zdravý vývoj v americké ekonomice by ale mohl naznačovat, že šéf Fedu Jerome Powell kladl příliš velký důraz na negativní zprávy včetně politických tenzí ve Washingtonu a horšího vývoje v globální ekonomice.

„Některé hrdličky v centrální bance by mohly být znepokojeny možností vyšších inflačních tlaků vyvolaných poptávkou,“ píše Pictet. A připomíná, že průměrná hodinová mzda v lednu rostla meziročně o 3,2 %, v prosinci o 3,3 %. „Ti, kteří v dohledné době očekávali snížení sazeb, možná předběhli dobu. Síla dat z amerického hospodářství totiž naznačuje, že takový krok by byl uspěchaný, i když jinde ve světě situace není tak pozitivní,“ tvrdí Pictet.

Následující graf ukazuje index pravděpodobnosti recese založený na datech z trhu práce (červená křivka). Růst jeho hodnoty naznačuje vyšší riziko zpomalení ekonomiky. Před posledními dvěma recesemi se jeho hodnoty pohybovaly kolem pěti, nyní se nachází blízko dvou. Šedou křivkou je vyznačen index pravděpodobnosti recese založený na modelu J. Pigera. I jeho hodnoty se drží hluboko pod těmi, které by měly indikovat zvýšenou hrozbu útlumu či recese:


Pozitivně vnímá Pictet i následující graf. Popisuje počet lidí, kteří nejsou v pracovní síle, ale chtěli by získat zaměstnání. V současné době stále totiž stále pohybuje znatelně nad průměrem z let 2000–2017 a to naznačuje, že americký trh práce ještě nenarazil na své kapacitní hranice:

Zdroj: Pictet

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688