Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.02.2019 05:58:53

Proč Evropa strukturálně zaostává za USA


Ekonomka Debora Revoltella z Evropské investiční banky na stránkách VoxEU tvrdí, že „Evropa riskuje zaostávání za globální konkurencí“. V době radikální technologické transformace totiž investice evropských firem nedosahují potřebné výše, a to jak na straně hmotných, tak na straně nehmotných aktiv. Podle ekonomky by se tak na našem kontinentu mělo změnit podnikatelské prostředí, systém vzdělávání, infrastruktura, financování inovací a v neposlední řadě by mělo dojít k prohloubení jednotného trhu.

Ve srovnání s USA bylo ekonomické oživené evropské ekonomiky relativně slabé. Po finanční krizi se navíc otevřela mezera mezi investicemi amerických a evropských společností do strojů a vybavení. Zčásti jde o odraz boomu těžby ropy z břidlic, ke kterému došlo ve Spojených státech. I tak ale tento vývoj vyvolává pochybnosti, zda bude Evropa schopna držet tempo v době, kdy probíhají rychlé technologické změny.

Následující graf popisuje konkrétní vývoj do hmotných (plné křivky) a nehmotných (tečkované křivky) aktiv v Evropě a Spojených státech. Na straně nehmotných aktiv jsou americké investice v poměru k HDP soustavně vyšší. A jak bylo uvedeno, po krizi se začala otevírat mezera i u hmotných aktiv:

„Evropské firmy stále nechápou význam různých forem nehmotných aktiv,“ tvrdí ekonomka s tím, že software, dovednosti či transformace organizací tvoří stále podstatnější součást nového digitálního světa. Platí to přitom jak o výrobním sektoru, tak o službách. Ve druhém grafu nalezneme srovnání struktury investic evropských a amerických firem v obou sektorech. V USA je patrný větší podíl investic do softwaru, vzdělávání a transformace organizací. Evropské společnosti mají větší tendenci investovat do strojů a zařízení, a to zejména ve výrobním sektoru:

V EU je také relativně méně firem, které inovují a jen se zaměřují na kopírování inovací od jiných. Nejvíce pak v této oblasti ve srovnání s USA zaostávají nově vznikající společnosti, což je „symptom statického systému, v němž jen málo nových firem nahrazuje ty staré“. Jednou z příčin tohoto stavu je finanční systém, který je v Evropě postaven na bankách. Ty pak nemají takové zkušenosti a ochotu financovat inovace a nehmotná aktiva, což se následně projevuje ve výše popsaném zaostávání Evropy za Spojenými státy.

Podle ekonomky také 77 % evropských firem považuje za brzdu svého dalšího rozvoje nedostatek lidí s potřebným vzděláním a dovednostmi. Slabou stránkou jsou i investice do infrastruktury, které nyní v EU dosahují 1,7 % HDP. Nacházejí se tak na 75 % úrovně z doby před finanční krizí a podle ekonomky tento stav není odrazem toho, že by evropská ekonomika byla těmito investicemi již saturována.

Revoltella tvrdí, že řešením je mimo jiné evropská spolupráce, která bude alokovat národní úspory tam, kde budou využity nejproduktivnějším způsobem. To znamená podporovat finanční integraci a bankovní unii a také využívat zdroje Evropské investiční banky. Nutné je další prohlubování jednotného trhu a zvyšování jeho efektivity. EU by také měla vhodným regulačním prostředím podporovat mladé firmy a usnadňovat jejich vstup na trh.

Zdroj: VoxEU

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688