TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  03.02.2019 10:24:47

Počasí ve světě: Sever Austrálie zasáhly silné povodně. Na jihu ničí zemi požáry

Obyvatelé Austrálie v posledních dnech trápí silná vedra, která na některých místech dosáhla až 50 °C. Především na jihu vznikají nové požáry, které vyhání lidi z jejich domovů, a nedaří se je dostat pod kontrolu. Sever Austrálie zase zasáhly povodně, které způsobily milionové škody a poničily stovky domovů.

V australské Viktorii bojují hasiči s rozsáhlými požáry, které se snaží dostat pod kontrolu. Úřady ve městě Hepburn lidem doporučují, aby opustili své domovy a ubytovali se v centru zřízeném ve městě Daylesford. Jelikož se teploty stále pohybují v průměru okolo 40 °C, hasiči předpokládají, že požárů bude ještě více.

Nebezpečí před silnými požáry platí především pro region Mallee, Wimmera, dále jihozápadní a centrální okresy. Hašení požáru také mohou zkomplikovat silné větry, informoval australský deník 9News.

Požáry ničí i Tasmánii. Úřady varovaly obyvatele před vysokým stupněm nebezpečí. Hasiči momentálně bojují se čtyřiceti požáry, které zničily více než 189 tisíc hektarů půdy.

 

 

 

Zatímco jih země ničí požáry, sever zasáhly silné povodně. Nejvíce bylo postiženo město Townsville v Queenslandu.

Obrovské přívaly deště, během kterých spadlo 150-200 milimetrů srážek, ohrozily stovky domovů. Přes deset tisíc lidí bylo bez proudu a dalších dvě stě muselo být převezeno do evakuačního centra. Do postižených oblastí přivezla armáda asi devadesát tisíc pytlů s pískem, uvedl abc.net.au.

"V současné době máme asi 400, 500 domovů postižených povodněmi. Podle odhadů by mohlo být ohroženo až dvacet tisíc domů. Nechceme se do této fáze dostat, ale ovlivnit to nemůžeme," uvedl Steve Munro, koordinátor pro katastrofy.

 

Meteorologický ústav také varuje před tornády, které by mohly v neděli zasáhnout pobřeží. Lidé by se proto na ně měli raději připravit.

Pojišťovny mají už 1900 nahlášených událostí a odhadem se škody pohybují kolem 16,7 milionů dolarů (přes 377 milionů korun).

Vysoké teploty budou v Austrálii pokračovat i v příštích dnech. Kolem 37 °C by mohlo být v ve městě Adelaide a o tři stupně méně v Canberrans. Města Brisbane a Perth čekají teploty kolem 30 stupňů Celsia.

 



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Více zpráv k tématu Počasí


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688