TNBiz (TN.cz)
02.02.2019 14:18:39

Počasí: Přes Česko se přehnal silný vítr. Na Moravě dosáhl až 122 km/h

Předpověď meteorologů se vyplnila. V pátek večer dorazil do Česka silný vítr, který v Jeseníkách a v Beskydech dosáhl až 122 km/h. Hasiči v Moravskoslezském kraji museli vyjíždět k popadaným stromům a utrženým střechám. Vítr by měl v sobotu začít slábnout.

Pořádný orkán se přehnal přes Jeseníky a Beskydy. "V pátek během odpoledních a večerních hodin začal ve východní polovině území zesilovat vítr. Nejvyšší rychlost nárazů větru byla naměřena na vrcholcích Jeseníků a Beskyd, tj. na Šeráku a na Lysé hoře – shodně 122 km/h, tj. rychlost orkánu," uvedla pro TN.cz Dagmar Honsová.

 

V sobotu ráno pak naměřili meteorologové na Lysé Hoře 118 km/h. Vítr by měl však začít během dopoledne postupně slábnout. "V nižších polohách na východě území fouká jižní až jihozápadní vítr o rychlosti s nárazy kolem 70 km/h, ve vyšších polohách o rychlosti až 90 km/h," doplnila Honsová.

 

 

 

Vítr bude doprovázet na východě území déšť, v Čechách to pak budou srážky sněhové. "Očekáváme trvalé a vydatné sněžení – kdy se budou hodinové srážkové úhrny pohybovat od 2-3 cm nového sněhu. Sněžení bude slábnout až ve večerních hodinách," dodala Honsová.

 

Hasiči z Moravskoslezského kraje vyjeli od páteční 21. hodiny do sobotního rána ke třem desítkám událostí. "Šlo hlavně o odstraňování spadlých a nebezpečně nakloněných stromů, jen několikrát utržených plechových střešních krytin. Události se dosud obešly bez zranění i větších škod," uvedl hasičský sbor na svých webových stránkách.

 

Celkem 27 událostí bylo hlášeno do půl sedmé ráno. Jednalo se především o okres Frýdek-Místek, Karvinsko, Novojičínsko, Bruntálsko nebo o Ostravu.

 

Výstraha, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, platí až do sobotních odpoledních hodin. Meteorologové varují před poškozením stromů nebo menších škod na budovách. Dále doporučují, aby lidé zajistili okna, upevnili volně uložené předměty, zabezpečili skleníky a zajistili dveře.

A jak vypadal týden v Čechách a na Moravě?

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty