Třeskuté jarní prázdniny v libereckých science centrech

Absolvujete kosmonautický výcvik Jarní prázdniny v iQLANDII budou pořádně třeskuté. Laboratoře jednoho z největších science center u nás se totiž v únoru a březnu promění v nefalšované chemické království. Navíc se v centru můžete těšit na více než čtyři stovky interaktivních exponátů, originálně pojatou výstavu Meteor 55, pekelnou Science show a také na maskota KosmiQa. Sousední iQPARK si zase připravil pro menší děti a jejich rodiče aktivity s roboty. Tak neváhejte a přijďte.

„V roce 2019 slaví periodická tabulka 150. výročí. Proto jsme se rozhodli naše laboratoře přeměnit v chemický zámek, ve kterém čeká návštěvníky řada akčních experimentů. Nakouknou třeba do radioaktivního sklepení, kde pomocí detektoru proměří radioaktivitu americia a zjistí při tom, který materiál nás před jeho nebezpečným zářením dokáže ochránit, či se pokusí uvolnit a probudit kyslík z peroxidu vodíku, aby se přesvědčili, jak moc je důležitý pro hoření,“ říká Petra Zákravská, programová manažerka science centra.  

Mimo jiné tu budete luštit neviditelnou zprávu, pokusíte se neposedné stříbro vrátit zpět do jeho komnat nebo prostřednictvím chemických značek napíšete co nejoriginálnější vzkaz. Během bádání se navíc můžete těšit na ohnivou show! Tušíte, jakou barvu má plamen mědi, stroncia nebo lithia? I to vám tu předvedou. „Informace o vybraných prvcích a jejich vlastnostech budeme mít nachystané pro děti a dospělé ve vizuální podobě. Zábavnou formou se tak dozví, jak se například chová sodík při reakci s vodou nebo kde všude a jakým způsobem se používá chlór,“ doplňuje manažerka. Tak neváhejte a přijďte se seznámit s kovově chladnými, prchlivými i vznešenými obyvateli tohoto království. A jestli se rádi fotíte, pak nažhavte své přístroje! Právě o jarních prázdninách se v centru budete moci vyfotografovat s maskotem KosmiQem. Tak co, komu to bude více slušet?

Výstava Meteor 55

Kromě toho si v iQLANDII užijete více než čtyři sta interaktivních exponátů. Popovídáte si s humanoidním robotem Thespianem, uzavřete se do gigantické bubliny, absolvujete kosmonautický výcvik, projdete Světelným tunelem či se prostřednictvím stroje času přesunete do prehistorie. Dále byste si v centru neměli nechat ujít bohatý doprovodný program – a to Science show a badatelské aktivity. Pokud jste fanoušky populárně vědeckého magazínu Meteor, který v rozhlasovém éteru běží už 55 let, máme pro vás skvělou zprávu. Od února si můžete v science centru prohlédnout výstavu fotografií Meteor 55. Ty zachycují v netradičních situacích práci vědců, kteří na pořadu spolupracují.

Do iQPARKU za roboty

To sousední iQPARK, který je určen především menším dětem a jejich rodičům, obsadí roboti. Na návštěvníky tu číhají Lego Mindstorms, Ozzoboti, Lego Boost, robot včelka i robot housenka. „Lego roboti reagují na dálkové ovládání. Budou tedy vykonávat úkony, které jim zadají návštěvníci v aplikaci na tabletu,“ poznamenává Petra Zákravská. I zde se mohou malí i velcí těšit na interaktivní exponáty, jako třeba Fakírovo lože nebo hasicí stanici. 

Harmonogram – únor, březen:

iQLANDIA

Návštěva do periodické tabulky prvků – workshop – koná se v sobotu a neděli od 14 a 15 hodin, o jarních prázdninách denně ve stejnou dobu

Výstava Meteor 55 – k vidění celodenně v iQLANDII od 1. 2. 2019

iQPARK

Roboti v iQPARKU – od 1. 2. a po dobu jarních prázdnin denně ve 14 hodin v laboratoři

IQLANDIA, o. p. s., Liberec je členem České asociace science center.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky