Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.02.2019 06:01:02

V lednu na pražské burze posílily všechny emise, index PX zažil nejlepší úvod roku od 2012


Zatímco v prosinci domácí trh zažil vůbec nejhorší měsíc v této dekádě, úvod roku přinesl solidní korekci. Zvláště v druhé polovině ledna investoři překypovali optimismem. Dokonce posledních pět seancí měsíce index PX jen posiloval a navýšil tak svůj lednový zisk na celkových 5,78 %. Více dokázala za měsíc pražská burza naposledy poskočit před více než 2 roky v říjnu 2016. Podíváme-li se na samotný leden, tak více přidala naposledy v roce 2012.

Nejvýrazněji v lednu přidaly akcie CETV, které i tak nedokázaly vymazat předchozí prosincový propad. O část zisků totiž přišly, když posilovaly i o 20 %. V závěsu se rovněž s dvoucifernými zisky ocitly akcie STOCK, které jsme opakovaně v posledních týdnech zmiňovali s technicky „otevřenou“ cestou výše. Likérka pak ve čtvrtek oznámila akvizici italského konkurenta Distillerie Franciacorta, za kterou postupně zaplatí až 26,5 mil. EUR (683 mil. ).


Bronz s odstupem patří za leden akciím KB, které však svou vahou byly významnějším tahounem indexu. Ukázalo se, že i přes snížení podílu je zřejmě největším minoritním akcionářem banky stále skupina BlackRock s 2,2 %.

Navíc se výrazně dařilo i dalším emisím s hlavní vahou v indexu. Akcie ČEZ uzavřely měsíc na téměř 4 měsíčním maximu. Pomohly ceny elektřiny, "nezvyklé" insider obchody a především pro firmu pozitivněji vyznívající debaty ohledně dostavby jaderných zdrojů. Po prosincovém propadu solidní nádech vykázaly nakonec i akcie ERSTE, které však předvedly volatilní nervózní vývoj. Po proražení rezistencí u 75 nakonec obdobné zisky vykázaly za leden i akcie MONETA. Zmínit lze solidní růst také posledního finančního titulu akcií VIG, když například zveřejněná data ukázala na loňský další růst pojistného trhu v ČR.

Zhruba 5 % zhodnocená nakonec zaznamenaly za leden volatilní akcie Avast, které obdržely na konci měsíce další pozitivní doporučení. Tentokrát „akumulovat“ od ERSTEcílovou cenou 97,20 .

U v lednu rovněž ziskových akcií PHILIP MORRIS možno zmínit jejich nejprve více než 1,5letá minima v úvodu roku. Akcie O2 zatím jako jediné mohly reagovat na zveřejněné celoroční hospodářské výsledky. Ziskově uzavřely měsíc vlastně až díky poslední seanci.


V očekávání reporty firem

Kromě zahraničního sentimentu právě loňské hospodářské výsledky, a následné dividendy, budou jistě pro následující týdny na pražské burze hlavním impulsem. V příštím týdnu se ve středu 6. února dočkají čísel investoři od mediální CETV a zároveň od banky MONETA. Hned o den později se pak představí KB. Kromě valné hromady likérky STOCK, ve čtvrtek 14.2., to však bude z hlediska plánovaných zpráv v únoru od firem vše. Další reporty přijdou na řadu až v březnu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688