Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
31.01.2019 17:28:57

Splašené počasí. V sobotu bude až +12°C, v neděli naopak hrozí kalamita v Čechách

 

V jednom z předchozích článků už jsme zmiňovali jižní vpád proudění na sobotu. Vpád bude ještě silnější, než se předpokládalo. Jižní Morava a východní Polabí se mohou dočkat 12°C v odpoledních hodinách. Východní polovinu země navíc zasáhne prudký vítr, podle modelů vichřice. Tento extrém přinese čerstvý teplý vzduch ze Středomoří. Přesune se do střední Evropy tak rychle, že se vůbec nestihne ochladit. Prudké oteplení bude jen přechodné, hned v neděli se zase postupně ochladí.

Zdá se, že narušení zimy ve střední Evropě už bude mít následky i na další období a bude na začátek února nadprůměrně teplo. Krátké, ale silné oteplení s větrem roztaje většinu sněhu ve středních a vyšších polohách. Na horách naštěstí sníh vydrží. V neděli ale paradoxně pozor na možnost vzniku sněhové kalamity na frontální vlně. Vlna by se měla se sněžením trefit do prostoru přibližně západní poloviny republiky.

pátek bude od polojasna po skoro zataženo. Zpočátku ojediněle sněžení, postupně ojediněle déšť nebo mrholení. Teploty 1 až 5°C. Večer bude patrné oteplování od jihu a sílení větru ve východní polovině země. V sobotu bude oblačno až zataženo, místy slabý déšť, na západních horách i sněžení. Teploty 7 až 11°C. Nížiny se mohou dočkat až 12°C. Naopak západ republiky bude mít jen 3°C. Na východě vypukne vichřice. V neděli bude oblačno až zataženo, místy vydatné sněžení, na Moravě déšť. Teploty v Čechách 1 až 5°C, na Moravě 6 až 10°C. V pondělí bude oblačno, místy slabé sněžení nebo přeháňky. Pod 400 m n. m. déšť. Teploty 1 až 5°C.

Ani v dalším období od pondělí se nepředpokládá návrat mrazů do nížin. Na vývoj situace bude ale nutné počkat. V sobotu počítejte s komplikacemi ve východní polovině republiky vlivem větru. Jižnímu vpádu velmi teplého vzduchu se říká fén. Za výraznou horskou překážkou (Alpami a v našem měřítku třeba i Beskydami) vzduch přišel o svou vlhkost a klesá a otepluje se rychleji, než je tomu obvyklé. Proto severně od Alp a případně Beskyd nastane vyložené jaro. V neděli se zase může objevit sněhová kalamita v Čechách.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty