Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.01.2019 15:59:08

Skepse trhů je přehnaná, zejména u evropských bank

Analytici investiční banky Natixis se ve své poslední analýze podivují nad skepsí, kterou podle nich vykazují investoři vůči evropskému bankovnímu sektoru. „Ceny bankovních akcií v roce 2018 zkolabovaly, což odráží nedůvěru trhů. Valuace bank se tak v eurozóně nachází extrémně nízko,“ píše Natixis a uvažuje nad tím, zda je tento stav oprávněný.

První z následujících dvou grafů popisuje vývoj bankovního indexu, druhý jeho valuaci, tedy poměr cen a zisků na akcii. Valuace dosáhla lokálních maxim v roce 2017, od té doby klesá a nyní se skutečně nalézá pod historickými standardy:


Natixis se domnívá, že skepse investorů je částečně oprávněná, a to s ohledem na plochou výnosovou křivku. Ta je pro evropský bankovní sektor a jeho výsledky skutečně negativní. Nicméně investoři podle Natixisu ignorují několik pozitivních faktorů. V první řadě to, že „finanční situace evropských společností je velmi dobrá a cyklické zpomalení eurozóny by mělo jen omezený dopad na míru defaultů“.

V úvahu by trhy měly brát i skutečnost, že „mezi lety 2010–2018 v eurozóně nevznikla žádná realitní bublina“. Je proto vyloučeno, že by prudce vzrostl objem úvěrů nesplácených domácnostmi. Toto riziko omezují rovněž nízké dlouhodobé sazby. V neposlední řadě pak klesla rizikovost aktiv evropských bank, a to podstatným způsobem. Naopak se zvýšil jejich kapitál, a tudíž celková odolnost. Natixis tedy dochází k závěru, že „kolaps akcií evropských bank je velmi iracionální“. První z následujících dvou grafů ukazuje vývoj rizikově vážených aktiv evropského bankovního sektoru, druhý poměr kapitálu k úvěrům:


Ekonomové banky také nesouhlasí s obavami z opakování roku 2007, a to proto, že od té doby se podle nich zlepšila situace v řadě oblastí. Vedle celkově silnějších bank došlo k oddlužení soukromého sektoru. Náklady práce rostly jen pomalým tempem, což tlumilo inflaci a umožnilo držet sazby dole. Firmy tak dosáhly vysoké ziskovosti a finanční odolnosti. V neposlední řadě leží ceny ropy nízko, a to snižuje tlak na reálné příjmy. Závislost vyspělých zemí na dovozech ropy je také nižší.

Zdroj: Natixis

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688