Patria (Patria Finance)
Hypotéky  |  31.01.2019 11:10:48

Úvěry na bydlení loni dosáhly rekordního objemu 232 miliard Kč

Celkový objem nových hypoték a půjček na bydlení loni meziročně vzrostl o 15 miliard na rekordních 232 miliard korun. Nové hypotéky z toho činily 187 miliard, o rok dříve to bylo 174 miliard . Uvedla to dnes Česká národní banka (ČNB). Podle ní se tak nenaplnily pesimistické předpovědi o výrazném propadu trhu s hypotékami.

Loni v říjnu začala platit zpřísněná pravidla pro poskytnutí hypoték. V říjnu a listopadu ale objem nových hypoték meziročně vzrostl, klesat začal až v prosinci. "Je možné, že v letošním roce k určitému meziročnímu snížení objemu poskytovaných skutečně nových hypotečních úvěrů dojde. Nebude se však nejspíše jednat o žádné drama," uvedl ředitel sekce finanční stability ČNB Jan Frait.

Objem refinancovaných hypotečních úvěrů loni meziročně klesl o necelé čtyři miliardy na 35 miliard korun. Celkový objem hypoték při sečtení nových i refinancovaných úvěrů tak dosáhl 222 miliard korun, zhruba o deset miliard více než v roce 2017.

Limity DTI (výše hypotéky vůči ročnímu příjmu žadatele) a DSTI (náklady na dluhovou službu vůči měsíčnímu příjmu žadatele) byly zavedeny v říjnu 2018. Jejich cílem není primárně snížit objem hypoték, ale zabránit tomu, aby si je brali příliš rizikoví žadatelé. Ti by v době zhoršení stavu ekonomiky mohli čelit předlužení a ohrozit finanční stabilitu, tedy zdraví domácích bank, říká také ČNB. Právě její zachování je vedle udržení cenové stability úkolem České národní banky, který jí byl dán zákonem.

Prozatím se nepotvrzují prohlášení tržních účastníků, že limity ukazatelů DTI a DSTI "budou mít na poskytování hypotečních úvěrů silně negativní dopad", stojí také v dnešním sdělení ČNB.

Zdroje: ČNB, ČTK

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688