Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.01.2019 06:31:01

Artemis dále couvá z banky MONETA


Britská investiční skupina Artemis pokračuje ve snižování podílu v MONETA Money Bank (dále jen MONETA). Přitom nedlouho po primární emisi z května 2016 si následně vybudovala pozici vůbec největšího akcionáře. Alespoň tedy z hlediska oznámených hlasovacích práv, když se podíl Artemis v září 2016 vyšplhal až na 7,7 %. Od té doby se však snižuje.

Prakticky po 2 letech se z aktuálního regulatorního hlášení můžeme dozvědět, že skupina Artemis k letošnímu 18. lednu snížila podíl v bance MONETA již „jen“ na 3,34 %. Naposledy reportovala podíl v lednu 2017, kdy došlo k poklesu zpět pod hranici 5%, resp. na 4,84 %.  

Podíl skupiny Artemis je a byl převážně soustředěn ve fondu „Artemis Global Income Fund“, který vznikl v roce 2010. O jeho portfolio se od počátku stará Jacob de Tusch-Lec. Na rozdíl od úvodních let se mu v tom minulé, obdobně jako hlavním benchmarkům, nedařilo. Fond ztratil na hodnotě 12,5 %. Zmínit lze, že fond s aktivy ve výši zhruba 3,5 mld. liber má z více než pětiny zainvestováno právě ve finančním sektoru. Nicméně ke konci roku měl svou největší 4,6 % expozici v automobilové General Motors.

banky MONETA tedy vlastně dále couvá druhý velký akcionář, poté co jsme v článku Z banky MONETA před valnou hromadou couvá Švýcar Rainer-Marc Frey informovali o jeho poklesu pod hranici 3 %.

BlackRock nadále největším akcionářem banky

Z hlediska nahlášených hlasovacích práv zůstává hlavním akcionářem banky MONETA největší investiční skupina světa BlackRock. Její nahlášený podíl se jako u jediné drží nad hranicí 5 %. Naposledy v polovině prosince činil 5,12 %. Oproti situaci z konce listopadu došlo jen k nepatrnému ponížení celkového podílu o setinu procentního bodu. Změnila se nicméně struktura zainteresovanosti BlackRock v bance MONETA.

Přímo akcií MONETA již BlackRock vlastní jen zhruba 20,44 milionu (tj. 4 %) oproti více než 25,21 milionům v listopadu. BlackRock zkrátka oproti snížení počtu akcií naopak navýšila podíl v bance MONETA skrze CDF a Securities Lent.

Připomenout možno, že současný podíl BlackRock v bance není zdaleka jejím maximem. V první polovině roku 2017 se vyšplhal až na 7,3 %.

J.P. Morgan „nejaktivnější“ akcionář?

U banky J.P. Morgan lze nadále vysledovat poměrně výraznou aktivitu z hlediska angažovanosti v MONETA. Americká banka po IPO rovněž patřila k TOP největším akcionářům. Z 6 % procent se na konci roku 2017 dostala pod 5% hranici. Netrvalo dlouho a její podíl před loňskou dubnovou valnou hromadou klesl pod 3 %. V létě jsme pak mohli zaznamenat skokové navýšení na 4,4 %, nicméně se jednalo jen o nějaký „krátkodobý prohoz“ s nějakým(i) dalším větším akcionářem, když sotva po dvou týdnech podíl klesl dokonce jen k hranici 2,5 %.

A „prohozy“ J.P. Morgan pokračují. Ke konci listopadu nejprve banka snížila podíl pod hranici 1,5 %, následně od zhruba poloviny prosince do poloviny ledna oznamovala opakovaně změnu hlasovacích práv na cca 2,5 % a následně zpět ke zmiňovanému „nejnižšímu“ vlastnictví. Podíl J.P. Morgan se možná již na nějakou dobu ustálil, když od 18. ledna se zatím drží výše na 2,84 %.

Podíl Chase Nominees klesl

J.P. Morgan má nicméně „pod kontrolou“ mnohem větší množství akcií MONETA. Jak je dlouhodobě známo, již od IPO je evidován v Centrálním depozitáři (CDCP) s převahou největší podíl akcií MONETA na účtu společnosti Chase Nominees. Ta je přitom právě dceřinou společností J.P. Morgan. Chase Nominees by však měla být tzv. custody, resp. na svém účtu tedy spravuje akcie pro jiné konečné vlastníky. Trhem však vládnou různé spekulace…

Jak jsme v září uváděli v článku Akcionářské změny v bance MONETA, podíl Chase Nominees po letech postupného poklesu nabral loni opačný směr. Ke konci července se vyšplhal až na 19,66 %, když na konci roku 2017 bylo na účtu 17 %. Druhá polovina loňského roku nicméně přinesla snižování podílu a k Silvestru 2018 nakonec na účtu Chase Nominees bylo 18,35 %. Tedy meziročně o zhruba 1,3 % více.

Z hlediska více než procentních akcionářů bylo v CDCP ke konci roku evidováno 17 účtů (meziročně o jeden více). V souhrnu disponovali více než 56 % akcií MONETA.

Největší akcionáři k 31. 12. 2018 (s podílem na základním kapitálu převyšujícím 1%)


Zdroj údajů: MONETA, resp. Centrální depozitář

Jak už bylo v článku naznačeno, výše uvedený přehled více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z Centrálního depozitáře nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

MONETA mluví o nárůstu

Závěrem možno doplnit, že sama MONETA před dvěma týdny k akcionářské struktuře uvedla, že na základě údajů z trhu a dle jejího blíže nespecifikovaného interního průzkumu 25 institucionálních akcionářů vlastní dohromady na 49 % banky. Pokud se pak vezme celkem 50 největších akcionářů, jejich podíl v souhrnu dosahuje téměř 67 %. Z hlediska obou statistik mělo dle banky, od doby oznámení zamýšlené transakce se skupinou PPF, dojít ze strany velkých akcionářů v obou případech v souhrnu k navýšení podílů (o 3 %, resp. 2 %)…

Akcie MONETA po úterním skoku na pražské burze, a tedy zároveň i proražení rezistencí u 75 , pokračovaly ve středu v pozitivním směrování, když zakončily na 75,70 (+0,33 %). Jedná se o jejich nejvyšší závěr od 12. prosince.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688