uamk.cz (ÚAMK)
Auto Moto  |  30.01.2019 17:21:02

Zákazy dieselů, aneb čůrání do bazénu


Už jsme psali na stránkách ÚAMK o tom, že ekologická organizace DUH, která se chystá na celkem 50 soudních sporů v Německu, aby přiměla městské orgány k uzavírání částí města pro vjezd automobilů se vznětovými motory až do Euro 5, má úspěch. Příkladem je například zákaz vjezdu starých dieselů do ulice Stresemannstrasse v Hamburku. Jaká je ale realita dnes?

V červnu, po zavedení opatření, a za pravidelných kontrol policie, klesla hodnota oxidu dusičitého (NO2) zhruba o čtvrtinu na 37 mikrogramů na metr kubický. V říjnu už to bylo 48 mikrogramů/m3, tedy dokonce více než před přijetím opatření.  To je jedna stránka věci – tedy reálnost vymahatelnosti takových opatření.

Snad ještě závažnější je druhá strana mince. Dotčená ulice se tedy dnes nemůže chlubit poklesem NO2, ale ještě ke všemu se zásadně zhoršil stav v „objízdné“ ulici Max Brauer Alee, kde byly naměřeny ještě horší hodnoty než před zavedením omezujícího opatření pro vjezdy dieselů nesplňujících Euro 6. V této souvislosti se často používá přirovnání k zákazu čůrání do bazénu v pravém rohu, když v levém je to povoleno.

Jinými slovy, takováto opatření nepřinášejí a nemohou přinášet efekt. Odborníci ÚAMK na to upozorňují v předtuše toho, že obdobné kroky mohou začít přijímat česká města. Takové kroky nic nevyřeší, naopak přinesou jen další zhoršení ovzduší pro jinou část města, pro jiné obyvatele. Proto se ÚAMK dlouhodobě zasazuje za komplexní řešení, kdy si zodpovědnost za řešení mezi sebe rozdělí: stát, automobilky i města, a celá zátěž nebude přenášena na občany.

Jednak motoristy, kteří nemohou bez omezení používat svoje automobily. Přitom postupovali v dobré víře, že si kupovali ekologicky čisté diesely, jak je o tom přesvědčovaly automobilky a stát jejich skutečnou zátěž vůči životnímu prostředí zodpovědně nekontroloval. Stejně jako občané měst by neměli nést následky za to, že se jedna oblast uzavře, aby se naopak provoz a zatížení životního prostředí zvýšily v jiném místě. A to jen proto, že města, automobilky i stát neřeší příčinu problému, ale jen následky.

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688