Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  29.01.2019 11:28:35

Naučme Čínu se chovat, než nás všechny přeroste

Aktuálně probíhají obchodní vyjednávání mezi USA a Čínou za účelem dosažení férovějšího a volnějšího obchodu. Americká administrativa již zavedla cla na dovoz čínských výrobků v hodnotě 250 mld. dolarů a podle posledních dat se jí podařilo zpomalit druhou největší ekonomiku. Co však Spojené státy štve možná trochu více a moc se o tom nemluví, je fakt, že čínská ekonomika začíná pomalu srovnávat s krok s tou americkou a té se nevyhnutelně blíží její konec na vrcholu, jakožto největší ekonomiky světa. Spojené státy chtějí snížit obchodní deficit, přitom dělají službu nadcházejícím generacím. Netřeba připomínat jak například společnost Huawei sbírá osobní data uživatelů.

Obchod je pochopitelně jedna z věcí, které trápí USA ze všeho nejvíc. Obrovský obchodní deficit, který má aktuálně s Čínou se během roku 2018 ještě více rozšířil, kdy export do USA dosahoval historických hodnot. Americké společnosti importující čínské výrobky se pochopitelně bojí vyšších celních přirážek, a proto zvýšili své dovozy před jejím plným zasažením. Co se týče obchodu, Čína je suverénně největším obchodníkem na světě v součtu importů a exportů 2,157 bilionů dolarů. Spojené státy jsou zde až na druhém místě. Nejde však pouze o čistě vývozní zemi, tou je na prvním unijní blok a proto růst protekcionismu ohrožuje především Evropskou unii. Na druhém místě je Čína a až na třetím jsou Spojené státy. Bitvu o „největšího obchodníka“ už mají tedy Spojené státy dávno prohranou.

Čína nabídla Spojeným státům výrazné zvýšení nákupu amerických výrobků za účelem snížení obchodního deficitu na nulu k roku 2024. Osobně si však nejsem úplně jistý, zda je snížení obchodního deficitu opravdu to, na čem ve skutečnosti záleží. Podle většiny ekonomických expertů na obchod se nejedná o metriku, která by odhalovala, kdo ve vztahu vítězí nebo vyhrává. Pokud bychom požili podobný metr na cokoliv jiného v běžném životě, tak by kupec pokaždé prohrál a měl by u prodejce obchodní deficit. Pokud budu každý měsíc platit měsíční permanentku do fitness centra, poté budu mít s centrem bilaterální deficit. To však neznamená, že fitness centrum v našem vztahu vítězí, pokud dostanu za své peníze požadované služby. Spojené státy jednoduše utrácejí víc, než se jim podaří našetřit. Z podstaty věci tak nelze s Trumpem souhlasit s jeho zainteresováním na obchodní deficit, pro Spojené státy bude výhra, až pokud se podaří změnit způsob, jakým se Čína chová k zahraničním společnostem.

Podle společnosti eMarketer lze očekávat, že Čínaroce 2019 překoná Spojené státy jako největší maloobchodní trh na světě. Maloobchodní prodeje v druhé největší ekonomice světa by měly v roce 2019 růst o 7,5% na 5,6 bilionů dolarů v porovnání s 3,3% růstemUSA na 5,5bilionů dolarů.  Spolu s rostoucími disponibilními příjmy v Číně došlo k výraznému růstu střední třídy. Čínský spotřebitel má nyní mnohem více peněz, než tomu kdy bývalo a Čína už není pouhou montovnou světa. Maloobchodní prodeje mírně zpomalí své tempo růstu oproti roku 2018, i přesto růstČíně překoná ten americký do roku 2022.

Čína má před sebou ještě trnitou cestu, která má však za cíl vrátit Čínu do pozice z 19. století, kdy světu kralovala na prvním místě v žebříčku světových ekonomik. 20. století patřilo suverénně Spojeným státům a vše nasvědčuje tomu, že ve 21. století si tyto dvě ekonomiky své role opět vymění. Všechny dosavadní predikce se shodují na roku 2030, kdy USA ztratí pozici nejmocnější ekonomiky světa. Trump nebojuje ani tak s časem, jako spíše zmírněním vlivu Číny na ostatní světové ekonomiky. Čína se na první místo bezesporu dostane, tak proč jí konec konců nenaučit férovému obchodu a „slušnému chování“, abychom se za 10 let neocitli v řetězech velkého draka.

 

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

31.01. 06:29  A vy tomu věříte? (katka)
29.01. 19:08  Deficit USA (Tonda Futro)
29.01. 18:06  Deficit USA (loudil)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688