Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  28.01.2019 23:22:31

28. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech zahájily týden poklesem. Přispěly k tomu výsledkové zprávy firem Caterpillar a NVIDIA, které vyvolaly obavy, že zpomalení čínské ekonomiky a zavedení cel budou mít negativní dopad na zisky amerických firem. Na devizovém trhu ztrácel dolar.

Index Dow klesl o 0,84 % na 24 528,22 bodu, širší index S&P 500 se snížil o 0,78 % na 2 643,85 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se propadl o 1,11 % na 7 085,69 bodu. Index volatility VIX stoupl o 8,32 % na 18,87 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva bazické body na 2,74 %. Bitcoin odepsal bezmála 4 % a ethereum skoro 6 %.

Zisk největšího světového výrobce těžkých strojů Caterpillar (-9,13 %) v uplynulém čtvrtletí zaostal za odhady analytiků. Mohla za to slábnoucí poptávka z Číny a vyšší náklady. Firma měla téměř třetinový podíl na poklesu indexu Dow.

Akcie výrobce čipů NVIDIA (-13,82 %) se propadly v reakci na zhoršení odhadu tržeb kvůli slabé poptávce po herních čipech z Číny a slabšímu prodeji datových center, než se čekalo.

Oslabilo 9 z 11 hlavních sektorů z indexu S&P. Ztrácely i akcie firem Amazon (-1,96 %), Apple (-0,93 %) a Microsoft (-1,95 %), které mají tento týden zveřejnit výsledky hospodaření. Pokles cen ropy stáhl dolů také index energetického sektoru.

JE MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI DOBRÝM INDIKÁTOREM BLÍŽÍCÍ SE RECESE?

Analytik z Cherry Lane Investments Rick Meckler uvedl, že minulý týden byli lidé po výsledcích hospodaření optimističtí, protože čísla byla velice dobrá. V pondělí se to však obrátilo. Ukázalo se, že Čína ovlivňuje zisky mnoha firem výraznou měrou.

Náladu investorů také zhoršily údaje ze samotné Číny. Ty ukázaly, že zisky průmyslových firem v zemi se v prosinci druhý měsíc za sebou snížily. Důvodem byl slabší růst cen a slabá aktivita v továrnách. Signály zpomalení růstu druhé největší ekonomiky světa jsou stále silnější a investoři nyní vkládají naděje do toho, že se podaří dosáhnout kompromisu v obchodním sporu mezi USA a Čínou.

Americký dolar mírně oslabil. Obchodníci byli obezřetní a nechtěli se pouštět do nových obchodů před dvoudenním zasedáním měnového výboru americké centrální banky a obchodním jednáním mezi Čínou a Spojenými státy. Poptávka po dolaru jako bezpečné investici se také dnes vytratila, protože americké federální úřady se po rekordně dlouhém uzavření opět otevřely.

JAK PŘEČKAT SHUTDOWN PODLE TRUMPA

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, se snížil o 0,04 % na 95,74 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,2 % na 1,1428 USD a k jenu o 0,2 % na 109,38 JPY. Kurz eura vůči jenu se téměř nezměnil, činil 124,99 JPY.

Euro vůči dolaru vystoupilo nejvýše za deset dní. Investoři upravují pozice před úterním jednáním v britském parlamentu o dalším postupu v otázce brexitu, řekli obchodníci agentuře Reuters. V úterý také začíná dvoudenní jednání FOMC. Očekává se, že Fed naznačí přestávku ve zpřísňování měnové politiky a přizná rostoucí ekonomická rizika.

V úterý a ve středu budou rovněž obnovena americko-čínská obchodní jednání. Investoři čekají, zda se dvě největší ekonomiky budou schopny domluvit na ukončení obchodního sporu.

Ceny ropy na světových trzích se výrazně snížily a ropa Brent se vrátila pod hranici 60 dolarů za barel. Ceny tlačí dolů známky pokračujícího růstu těžby ve Spojených státech a obavy z negativního dopadu zpomalující expanze čínské ekonomiky na poptávku po palivech.

Od začátku roku nicméně ceny vykazují nárůst zhruba o 12 %. Jsou tak na cestě k nejprudšímu lednovému nárůstu od roku 2005, kdy se během ledna zvýšily o 14 %.

Páteční údaje společnosti Baker Hughes ukázaly, že těžaři ropy ve Spojených státech v týdnu do 25. ledna zvýšili celkový počet aktivních vrtných souprav o deset na 862. To představuje první nárůst od začátku letošního roku.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688