Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.01.2019 10:27:01

Pražská burza v týdnu díky bankám ubrala plyn, ERSTE však překvapila výsledky

  • Index PX rozšířil letošní zisky na 3,7 %
  • J.P.Morgan výrazně mění podíl v bance MONETA
  • ERSTE za loňský rok vykáže rekordní zisk, akcionáři se dočkají vyšší dividendy
  • O2 jako první zveřejní loňské hospodaření, zda zároveň oznámí i návrh dividendy, není jasné

Pražská burza si také v uplynulém týdnu udržela letošní růstové momentum. Došlo však na snížení intenzity růstu. Zatímco v prvním týdnu roku si index PX polepšil o 1,79 %, následoval posun o 0,72 % a o 0,88 %, tentokrát týdenní přírůstek dosáhl jen 0,27 %. Poměr růstových emisí zařazených v daném indexu ku klesajícím byl již vyrovnaný.

Zatímco v předcházejících dvou týdnech byly nejziskovější, tentokrát se akcie CETV ocitly na opačné straně žebříčku, když se jim přestalo od poloviny týdne dařit. Z letošních osmnácti seancí nicméně letos i tak zatím ztratily jen pětkrát.

V týdnu se však svou vahou největší brzdou pro index staly oba domácí bankovní ústavy, které mnohdy vládly trhu z hlediska objemů obchodů. Akcie KB se přitom nejprve v polovině týdne vyšplhaly na 2 měsíční maxima, když uzavřely na 910 . Páteční sjezd na 880 by šlo zatím považovat za oddych po předchozích růstech. Důležité pro následující týdny ale právě bude, zda se titul od této výrazné technické hranice odrazí zpět výše. U akcií MONETA lze pak vývoj okomentovat tak, že rezistence u hladiny 75 prorazit výše v posledních dnech nedokázaly. Pesimismus u nich tak nadále přetrvává. Zmínit lze také přetrvávající výraznou aktivitu skupiny J.P.Morgan, která v lednu pokračuje ve výrazných volatilních obousměrných změnách vlastnictví v bance MONETA v rozmezí cca 1,5 až 2,8 %. Poslední údaje zatím ukazují na podíl americké skupiny ve výši 2,84 %.

 

U bank však přišla výrazná firemní informace u ERSTE, jejíž akciepátek v návaznosti poskočily o nezvyklých 5,36 % a tím více než umazaly předchozí ztráty z týdne. Banka nečekaně a nestandardně v průběhu seance zveřejnila odhad vybraných ukazatelů svého loňského hospodaření. A to nadmíru optimistických, když například čistý zisk má činit zhruba 1,8 mld. EUR (přes 46 mld. ). Představenstvo tak i plánuje na květnové valné hromadě navýšit dividendu na 1,4 EUR (36 ), oproti loňským 1,20 EUR. Doplnit snad možno také, že i druhý rakouský titul si v týdnu polepšil a v pátek zakončil na 7 týdenních maximech.

Po dříve zmiňovaném proražení rezistencí dle očekávání pokračuje optimismus na akciích STOCK, které se tak dostaly již na půlroční maxima. Obdobný týdenní 2% přírůstek vykázaly pro index PX významnější akcie ČEZ, které tentokrát dokázaly reagovat na růst cen elektřiny. Firmě navíc přeje současné chladné počasí, které přispívá k vyšší produkci jaderných elektráren, potažmo u Temelína k rekordním až 1,1 GW u každého z bloků.

Vítězem týdne se nicméně s převahou staly akcie Avast, které však vlastně jen pokračují ve výrazné oscilaci z posledních týdnů.

Před úterním reportem hospodářských výsledků se dále výše nedokázaly posunout akcie O2. Investoři jakoby nadále nervózně čekají na finální loňský zisk, resp. zprávy o dividendové politice. Trh je přitom stále přesvědčen v zachování požitku ve výši 21 . Uvidíme, zda se v úterý ráno dočkáme od firmy kompletního rozuzlení.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688