TNBiz (TN.cz)
26.01.2019 11:36:01

Počasí: Na Evropu se žene sníh, zasáhne především střed Evropy. ČHMÚ přidává výstrahu před tvorbou náledí

Do Evropy o víkendu dorazí přívalový sníh. Zasáhne především střed Evropy, v nížinách se však bude mísit s deštěm. Meteorologové varují před tvorbou ledovky, pozor by měli dát především řidiči.

V blízkosti Azorských ostrovů se nachází anticyklona, mezi Beneluxem a Severním mořem se vyskytuje tlaková níže. Uprostřed těmito dvěma středisky působí vítr severozápadního sektoru a odvádí mokrý a čerstvý vzduch pocházející ze severního Atlantiku, což přinese sněžení do větší části Evropy.

Sníh zasype především střední Evropu, tedy Českou republiku a Polsko. Na našem území se očekává až 10 cm nového sněhu v nížinách, na horách by mohlo připadnout až 25 cm. V nížinách se bude déšť mísit se sněhem, ČHMÚ tak varoval před tvorbou ledovky, nyní přidává výstrahu na tvorbu náledí.

A podobně to bude se sněhem i v Rakousku. O víkendu se budou teploty v rakouských Alpách pohybovat od – 4°C do - 15°C. Ve výškách nad 1600 metrů napadne 30 – 40 centimetrů nového sněhu, ve výškách nad 1000 metrů 20 – 30 centimetrů, o něco méně na země regionu.

Sněhové nadílky se však dočká i Německo, lyžaři se však nedočkají více než 10 cm nového sněhu. V nižších polohách se bude mísit déšť se sněhem. Denní teploty se budou pohybovat okolo 2 °C až do -5 °C.

Jihozápad Evropy zůstává bez větších srážek, počasí by dokonce mělo být spíše slunečné. Na horách se budou denní teploty pohybovat od -5 až do -10 °C, v nižších polohách se budou držet nad nulou a na jihu Pyrenejského poloostrova dokonce teploty přes den vyšplhají dokonce až k 10 °C.

 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty