Patria (Patria Finance)
Ze světa  |  25.01.2019 13:56:54

Americký ministr obchodu vzkazuje federálním zaměstnancům, ať si prostě vezmou půjčku na jídlo


Stovky tisíc zaměstnanců federálních úřadů od pobřežní stráže až po národní meteorologickou službu čelí dalšímu výplatnímu dni bez výplaty. Jako řešení navrhuje ministr obchodu Wilbur Ross, aby si vzali půjčku.

Ve čtvrtek Ross CNBC přiznal, že slyšel, že někteří federální zaměstnanci, ovlivněni prodlužovanou uzavírkou amerických úřadů, chodí do útulků žádat o jídlo, ale nechápe proč.

„Vím, (že chodí do útulků pro bezdomovce) a úplně nechápu proč, protože jak už jsem již dříve řekl, závazky, které musí podstoupit – řekněme půjčky od banky nebo záložny – jsou vlastně federálně zaručené,“ uvedl Ross. „Takže těch 30 dní bez výplaty – to vlastně není žádný důvod, proč by neměli dostat půjčku, a viděli jsme řadu inzerátů, že to finanční instituce tak dělají.“ Banky a záložny nabízejí zasaženým zaměstnancům bezúročné půjčky, aby pokryli část své výplaty, dodal.

„Když se nad tím zamyslíte, jde vlastně o vládou zaručené půjčky, protože vláda se zavázala, že tyto lidé dostanou svůj plat zpět, jakmile se celá tato záležitost vyřeší,“ komentoval Ross. „Takže to není žádná dobrá výmluva, proč by měla nastat krize likvidity. Je pravda, že ti lidé budou asi muset platit něco na úrocích, ale myšlenka, že tu je buď výplata, anebo nic, není doopravdy opodstatněná.“

Ale zaměstnanci se budou muset pořádně poohlédnout. Tři z největších bank, J.P. Morgan Chase, Bank of America a Wells Fargo, nenabízí půjčky, ale upouštějí od poplatků a poskytují další pomoc. Navy Federal Credit Union sice nabízí půjčky, ty jsou ale dostupné pouze 8,1 milionům jejích členů. A některé další, jako záložna ministerstva vnitra, oznámila, že mají ve vydávání půjček zpoždění kvůli vysokému počtu žádostí.

Ross se také vyjádřil, že hospodářské důsledky shutdownu (fakt, že 800 tisíc zaměstnanců nedostává výplatu) stěží představuje malou odchylku na radaru americké ekonomiky. Hypoteticky, pokud by zaměstnanci už nikdy svůj plat nedostali, „hovoříme o třetině procenta našeho HDP. Takže to vůbec není tak, že by šlo o obří číslo.“

„Neskutečné!“

Komentáře spustily vlnu kritiky ze strany demokratů a poslanci se mezitím stále snaží dopracovat ke způsobu, jak vládu znovu otevřít. Newyorský senátor Chuck Schummer na Twitteru napsal, že Rossovy komentáře jsou „neskutečné“.

 

 

Předsedkyně sněmovny Nancy Pelosi na Rossovy komentáře odpověděla: „Jde snad o přístup typu „tak ať jedí koláče“? Nebo zavolejte si o peníze tátovi? Nebo to vám upevní charakter? Vše nakonec dobře dopadne, jakmile dostanete výplatu?“

Senátor Západní Virginie Joe Manchin, také demokrat, k těmto komentářům dodal: „Jezdil jsem po Západní Virginii a lidé trpí. Nemají hotovost. Rozhodují se, jestli natankovat benzín do auta nebo nakrmit děti. Tohle je realita.“

Navy Federal Credit Union, největší světová záložna, jejíž členové zahrnují zaměstnance pobřežní stráže, další ozbrojené služby i několik vládních agentur, má program bezúročných půjček, který pokryje polovinu chybějícího platu až do výše 6 000 dolarů za výplatní období bez nutnosti hodnocení kredibility. Háček je ale v tom, že zaměstnanci nemohou získat přístup k programu půjček, pokud již nevlastní depozitní účet u této záložny.

O program na pokrytí měsíčního platu zažádalo asi 19 000 z celkových přibližně 100 000 členů Navy Federal, kteří mají na program nárok a očekává se, že tento týden si jich zažádá ještě více, řekl mluvčí. Již ale neuvedl, jak velkou finanční náhradu dostali. „Chtěli jsme se ujistit, že členové dostanou nějakou finanční jistotu v nejistých časech,“ dodala Tynika Wilson, viceprezidentka pro debetní karty a peněžní služby u Navy Federal.

Záložna Pentagon Federal Credit Union, která má 1,7 milionů členů, nabízí dvě varianty. Zasaženým zaměstnancům, kteří již mají účet s přímými depozity, nabízí bezúročný kontokorent v částce poslední výplaty až do výše 6 000 dolarů. Ten je dostupný pro ty, kteří jsou 12 měsíců členy PenFedu a kteří mají přímá depozita plynoucí z uzavřeného úřadu. Dále má PenFed nekrytou půjčku s fixní sazbou pro jakékoliv zasažené federální zaměstnance. Ta je ale podmíněná verifikací příjmu a úvěrovými směrnicemi.

USAA Federal Savings Bank má úvěrový program pro aktivní pobřežní stráž, zálohu, zaměstnance a jejich manžele a manželky u Národního úřadu pro oceán a atmosféru a Službu veřejného zdravotnictví. Nabízí jednorázovou půjčku s nízkým úrokem ve výši minimálně 2 500 dolarů a roční úrokovou sazbou 0,01 %, kterou lze splatit do 12 měsíců. Je ale podmíněná schválením půjčky.

SunTrust, regionální banka jihovýchodu, má 90denní bezúročnou půjčku pro zaměstnance bez výplaty, kteří byli ke konci prosince zákazníky banky. Půjčky se pohybují v rozmezí 3 000 až 10 000 dolarů a podmínkou je opět splnění některých úvěrových podmínek.

Zdroj: CNBC

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688