TNBiz (TN.cz)
24.01.2019 22:00:00

Počasí: Česko a mráz. Silničáři doplňují sůl, praská potrubí.

Pro silničáře je prý letošní zima už teď tou nejnáročnější za posledních deset let. Na údržbu už v řadě obcí spotřebovali víc posypového materiálu než za celou loňskou sezónu. A potíže musejí řešit i vodohospodáři. Na mnoha místech totiž praská potrubí.

Na některých místech Česka už teď řeší silničáři téměř prázdné sklady. Někde dokonce museli silničáři zásoby posypového materiálu přiobjednávat a znovu naskladňovat. Letošní zima je podle nich extrémní. "Tato zima je daleko tvrdší, hodnotíme ji jako jednu z nejnáročnějších během deseti let," potvrdil ředitel Krajské správy a údržby silnic na Vysočině Jan Míka.

 

Jen na Vysočině během letošní sezóny vysypali na silnice už 15 tisíc tun soli a najezdili při tom 800 tisíc kilometrů. Zimní údržba v kraji tak stála už 120 milionů korun. A podobně zvýšené náklady vykazují silničáři po celé republice.

 

Na Vysočině spotřebovali silničáři už o dva tisíce tun posypových materiálů více než během celé loňské zimy. Na jihu Čech, kde silničáři použili už téměř 24 tisíc tun soli, je to o sedm tisíc tun více než loni ve stejném období. A třeba v Karlovarském kraji spotřebovali asi 13 tisíc tun soli.

 

Nejde ale jen o krajské silnice. Zimní údržba je letos náročnější, a tudíž i dražší také na dálnicích a ve městech. "Letos jsme na dálnicích použili už 23 tisíc tun soli, což činí 160 procent loňské spotřeby," potvrdil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

 

 

 

Mrazy a tuhá zima dělají problémy i pracovníkům vodovodů a kanalizací. Třeba na východě Moravy denně vyjíždějí k mnoha poruchám vodovodního řadu. Například na silnici ve zlínské místní části Mladcová je po havárii vody několikacentimetrová vrstva ledu.

 

Ve čtvrtek popraskalo vodovodní potrubí třeba ve Vizovicích, Fryštáku nebo v Olomouci. Velmi mrazivá noc bude i ta následující, místy klesne rtuť teploměru až k minus 25 stupňům. Už přes víkend bude ale podstatně tepleji, denní teploty se vyšplhají i nad nulu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty