Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.01.2019 13:52:53

TA: Stabilizace na trhu s ropou


Ropný trh během posledních několik týdnů zažívá stabilizaci cen, která reflektuje aktuální dění na akciových trzích. Ty se poměrně uklidnily po slibně se vyvíjející debatě mezi USA a Čínou na téma obchodní války. Pravdou je, že jednání zatím nedošla zdárného konce a hrozba další roztržky mezi oběma státy ještě není zdaleka zažehnána. Za lednový růst cen ropy se jednoznačně zasloužila také Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která snížila produkci o 751 000 barelů denně. Investoři navíc ocenili fakt, že snížení těžby kartelu nastalo ještě před začátkem platnosti dohody o utažení ropných kohoutků.

Největším rizikem pro ceny černého zlata nadále zůstává strašák v podobě zpomalování globální ekonomiky, které mimo jiné potvrdil i Mezinárodní měnový fond. Ten v pondělí snížil prognózy globálního růstu pro rok 2019 a 2020. Za největší hrozby označil zpomalování čínského HDP a výstup Velké Británie z EU bez dohody tzv. „tvrdý Brexit“.

Pro ropu zajímavý byl rovněž včerejší výrok amerického prezidenta ohledně momentální politické situace ve Venezuele. Trump jedním dechem odsoudil konání aktuálního prezidenta Madura a zároveň podpořil vůdce venezuelské opozice Guaida. Americká vláda tím jasně naznačila, že další rozšíření ropných sankcí vůči jihoamerickému státu je opět ve hře. Naopak uvolnění sankcí ze strany USA využil Írán, který díky tomu mohl dočasně obnovit svůj export do Japonska. Může se tak zdát, že poslední dobou více než samotná globální ekonomika ovlivňuje ceny ropy spíše geopolitický situace.



WTI:

Zdá se, že z krátkodobého pohledu dosáhla lehká texaská ropa vrcholu minulý týden na hodnotě 54 USD/barel. Od té doby kurz vývoje mírně ustupuje na nižší ceny, ale o výraznější klesající trend se zatím nejedná. Spíše se nabízí varianta konsolidace ceny v koridoru 51 – 53 USD/barel. Růst ceny ropy WTI se nabízí v případě odražení kurzu od 200 hodinového klouzavého průměru. Následně by cena mohla povyskočit opět do blízkosti mety 54 USD/barel. Oscilátor RSI bohužel investorům příliš informací neposkytuje, když se nachází téměř přesně mezi svým minimem a maximem.

 
API předchozí očekávání aktuální
ropa -0,56 N/A 6,55
EIA předchozí očekávání aktuální
ropa -2,683 -0,042 N/A
benzín 7,503 2,655 N/A

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688