Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  23.01.2019 23:37:50

23. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy zpevnily díky příznivým hospodářským výsledkům některých významných podniků. Na trhu nicméně přetrvávají obavy z napětí v obchodních vztazích a z negativních hospodářských důsledků pokračující platební neschopnosti federální vlády Spojených států.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,70 % na 24 575,62 bodu, širší index S&P 500 se zvýšil o 0,22 % na 2 638,70 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,08 % na 7 025,77 bodu. Index volatility VIX klesl o 6,15 % na 19,52 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA zůstal prakticky beze změny na 2,74 %.

Vzhůru dnes díky překvapivě silným čtvrtletním výsledkům a příznivému výhledu zamířily například akcie technologické společnosti IBM (+8,46 %) a výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (+4,88 %).

Z více než 14 % firem z indexu S&P 500, které již oznámily svá hospodářská čísla, jich podle společnosti FactSet 73 % překonalo odhady na úrovni zisků (ty zatím meziročně rostou o 13,2 %, což je nejméně od 4Q2017), ovšem jen 59 % reportovalo lepší tržby.

JAK ČÍST VÝSLEDKOVÉ ZPRÁVY FIREM

Na devizových trzích dolar mírně oslabil vůči koši předních světových měn. Britská libra se vůči dolaru vyšplhala až na desetitýdenní maximum. Opoziční Labouristická strana totiž uvedla, že podpoří snahu zákonodárců o odvrácení odchodu Británie z Evropské unie bez dohody. Kolem 22.00 SEČ si libra připisovala téměř 0,9 % na 1,3066 USD.

"Všeobecným názorem je, že parlament nechce tvrdý brexit," uvedl analytik Justin Onuekwusi ze společnosti Legal & General Investment Management. Libru navíc již v úterý podpořily příznivé údaje o vývoji britského trhu práce.

Euro ve stejnou dobu vykazovalo vůči dolaru nárůst o zhruba 0,2 % na 1,1380 USD. Obchodníci nyní čekají na čtvrteční zasedání Evropské centrální banky. Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že ECB připustí existenci rostoucích rizik pro vývoj ekonomiky eurozóny.

AKCIE: PO KOREKCI JSOU NA TRHU ZAJÍMAVÉ PŘÍLEŽITOSTI, ŘÍKÁ BRYCHTA (XTB)

Ceny ropy se po většinu středečního obchodování zvyšovaly, zejména v reakci na pokles zásob suroviny ve Spojených státech a po zveřejnění údajů, které naznačují slabší růst těžby ropy z břidlic v USA. Posléze ale převážily obavy ze zpomalení tempa růstu globální ekonomiky, což by mohlo snížit poptávku. Ceny tak zamířily dolů.

V úterý se ceny ropy snížily o dvě procenta, částečně v reakci na propad finančních trhů. Investoři se z trhu v obavách z vývoje globální ekonomiky stahovali a hledali bezpečí prostřednictvím nákupů vládních dluhopisů a zlata.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) odhaduje, že růst těžby ropy z břidlic bude v dalších letech pokračovat, ale pomalejším tempem. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávají, že zásoby ropy v USA se minulý týden už potřetí za sebou snížily.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688