Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
23.01.2019 19:10:01

Počasí: Přituhlo. Mrazy zmírní až nedělní oteplení

 

Střední Evropu sevřelo počasí odpovídající vrcholné části zimy. Ve velké části Starého kontinentu kralují mrazy. Přímo v naší kotlině je doprovází počasí s minimem srážek, takže si nížiny „užívají“ jen holomrazy. Lehké sněžení sice ve středu postoupilo od jihu, úhrny srážek jsou však mizivé. Zima ve výhledu paty z našeho regionu nevytáhne. Dostaví se oteplení, bude ale přechodné a nepříliš výrazné. Minimálně do konce ledna tak budou teploty kladné jen ojediněle a krátce.

Ve čtvrtek bude oblačno, místy velmi slabé sněžení. Teploty -6 až -2°C. Na jihovýchodě může být 0°C. V pátek bude oblačno až zataženo, zejména na východě místy slabé sněžení. Teploty -5 až -1°C. Na severovýchodě až -7°C. V sobotu bude oblačno až zataženo, od severozápadu sněžení, které může přecházet v déšť se sněhem nebo déšť, často mrznoucí. Teploty -2 až 2°C, na severovýchodě -4 až -1°C. Až do soboty nás čekají rána s nízkými minimy mezi -5 a 10°C, ojediněle -13°C.

V neděli se projeví hlavní část oteplení. Bude oblačno až zataženo. Občas déšť nebo déšť se sněhem, místy mrznoucí. Od 600 m n. m. bude většinou sněžit. Teploty 0 až 4°C, chladnější bude nadále východ, kde bude kolem -1°C. Od pondělí by se měly teploty pozvolna vracet pod bod mrazu. Bude oblačno až zataženo, místy sněžení. Teploty -4 až 2°C. Do hry se mohou dostat výraznější sněhové srážky hlavně v jihovýchodní polovině země.

Situace kolem počasí je tedy ryze zimní a odpovídá průměrům pro dané období. Hory si uchovají svou sněhovou peřinu a nabídnou luxusní lyžařské podmínky. Na vodní plochy se v blízké době vrátí bruslařské radovánky. Dobrou pozornost věnujte očištění vozů od sněhu a ledové pokrývky. Den se začíná pozvolna prodlužovat, slunce ale prozatím nemá sílu oslabit studené proudění od severu.

 

Mrazy v Česku pokračují. Jak dlouho vydrží teploty pod nulou? A napadne sníh v nížinách? Ptejte se meteorologa ČT Michala Žáka.

A jak to vypadalo v Čechách a na Moravě?


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty