Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  23.01.2019 16:59:20

Odbory ČEZ se dohodly s vedením firmy na růstu mezd

Odbory společnosti ČEZ a.s., do které patří například zaměstnanci jaderných elektráren, se po několikaměsíčním jednání dohodly na růstu mezd pro letošní rok. Dnes obě strany podepsaly dodatek kolektivní smlouvy, jenž počítá s růstem mezd o 6 % s výjimkou části zaměstnanců se smluvní mzdou, kteří si polepší o 3,7 %.

"Jsme rádi, i přes dlouhé a těžké vyjednávání, že jsme dospěli k dohodě. Je to v zájmu všech zaměstnanců ČEZ," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Jednání, která se vedla od začátku srpna, podle něj byla nejdelší za posledních deset let. "K uzavření kolektivního vyjednávání pro rok 2019 vedla dlouhá a komplikovaná cesta, trvající téměř půl roku, plná intenzívních jednání, hledání shody mezi odborovými organizacemi, hledání kompromisů mezi požadavky a prioritami jednotlivých lokalit a především hledání dohody se zaměstnavatelem," doplnil zástupce odborů působících v ČEZ a.s. Jan Hrb.

Vyjednávání o mzdách v ČEZ na konci loňského roku doprovázela série protestů. Zhruba 80 zaměstnanců ČEZ demonstrovalo na začátku prosince za vyšší růst mezd před centrálou firmy v Praze, protesty se tehdy uskutečnily také přímo v jaderných elektrárnách v Temelíně a Dukovanech. Před Vánoci se pak demonstrace uskutečnily přímo před oběma jadernými elektrárnami. V Temelíně se sešlo asi 70 zaměstnanců, v Dukovanech zhruba 150.

Celá skupina ČEZ dohromady zaměstnává asi 27.000 lidí, z toho zhruba 20.000 lidí v Česku. Samotná ČEZ a.s. má asi 5500 zaměstnanců. V dukovanské elektrárně pracuje asi 1300 lidí, temelínská elektrárna má zhruba 1250 zaměstnanců.

Samostatně pak stále vyjednává o mzdách s tamními odbory vedení Severočeských dolů (SD), které ČEZ plně ovládá. "Vedení Severočeských dolů vede jednání o mzdách samostatně, bez účasti zástupců ČEZ," uvedl už dříve Kříž. Odboráři SD minulý týden oznámili, že vstupují do stávkové pohotovosti. Důvodem je dosavadní neúspěch v jednání o platech, žádají plošný růst o 2000 korun měsíčně.

Po posledním jednání mluvčí společnosti Lukáš Kopecký ČTK řekl, že společnost nabídla růst průměrných tarifních mezd o šest procent, což v průměru představuje měsíční nárůst mzdy jednotlivce o 1830 korun. Odboráři tuto nabídku ale nepřijali.

Průměrnou mzdu ve firmě ČEZ nesděluje. Argumentuje tím, že ukazatel nemá vypovídající hodnotu, protože podnik zaměstnává lidi z různých oborů a na různých typech pozic. Týdeník Euro loni v listopadu uvedl, že průměrná měsíční hrubá mzda v ČEZ včetně odměn v roce 2017 činila 63.805 . Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila v třetím čtvrtletí roku 2018 průměrná hrubá měsíční mzda v odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, do kterého ČEZ patří, 43.260 .

Průměrná hrubá mzda v ČR celkem se pak v loňském třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 2458 korun na 31.516 . Nominální nárůst činil 8,5 procenta, reálně po zahrnutí růstu spotřebitelských cen byla mzda vyšší o šest procent, vyplývá z dat ČSÚ.

V loňském roce vzrostly smluvní mzdy v ČEZ o 2,2 procenta a tarifní mzdy o šest procent. Kříž už dříve uvedl, že tarifní mzdu dostávají ve společnosti zhruba dvě třetiny zaměstnanců, zbytek jsou mzdy smluvní.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688