Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  22.01.2019 14:45:52

OPECu možná klesne produkce více, než se očekávalo

Produkce ropného kartelu OPEC a jeho spojenců v prosinci klesla více, než se očekávalo a poslala tak měsíc před zahájením produkčních škrtů býčí signál pro investory na ropě. Největší producent kartelu Saudská Arábie snížila produkci o 468 000 bpd na něco málo přes 10,5 mil. bpd. Ropný kartel s jeho spojenci na prosincovém zasedání kartelu odsouhlasily od nového roku produkční škrty za účelem stabilizace ceny ropy.

V prosinci ropný kartel znovuobnovil produkční škrty o 1,2 mil. barelů denně, a to počínaje začátkem nového roku. Kartel se tak snažil reagovat na aktuální situaci na trhu s ropou a zabránit tak přebytku ropy na trhu. Poté, co ropa koncem září vytvořila lokální maxima, tak se propadla o více jak 30 dolarů. Z počátku za výprodejem stál negativní sentiment na rizikových aktivech, které si také prošly výprodejem. Postupem času se však na ropě začal měnit fundament a výjimky z amerických sankcí na iránský obchodropou spolu s rostoucí americkou produkcí a vysokou produkcí kartelu OPEC dostaly ropu pod silný prodejní tlak. OPEC tak musel zakročit, aby zastavil propad cen a podařilo se stabilizovat cenu ropy. Nakonec se podařilo dohodnout omezení těžby o 1,2 mil. bpd, kdy Saudská Arábie omezí těžbu o 800 000 barelů a jeho spojenci o dalších 400 000 barelů.

OPEC však nechtěl čekat do ledna, až ropa odepíše další procenta ze své ceny. Proto začal s omezením těžby již před samotným zahájením produkčních škrtů a podle posledního reportu kartelu v prosinci odčerpal o 751 000 barelů méně na 31,6 mil. bpd. To však platí pouze o Saudské Arábii, která omezila těžbu o 468 000 barelů. Další členové kartelu omezily těžbu spíše z donucení. Konkrétně produkce v Libyi klesla o 172 000 barelů poté, co skupina ozbrojených povstalců obsadila největší ropné ložisko v zemi. Produkce v Iránu klesla o 159 000 barelů na méně jak 2,8 mil. barelů. Blíží se konec výjimek, které udělily Spojené státy hlavním dovozcům iránské ropy a někteří dovozci již začínají redukovat iránské dovozy. Irán ztratil svou pozici třetího největšího producenta kartelu a spadl až na páté místo za SAE a Kuvajt. Takovéto výpadky mohou dále pokračovat, což by ropě dalo další býčí signál pro růst.

Očekávání růstu poptávky a nabídky ropy se od posledního reportu nezměnila. Kartel očekává růst spotřeby ropy o 1,29 mil. bpd. Ropě od začátku roku pomáhá především znovuobnovený apetit po rizikových aktivech a očekávání vybalancování ropného trhu. Dalším faktorem jsou již sedmý týden v řadě klesající ropné zásoby v USA. Růstu ceny ropy dále pomáhají probíhající obchodní vyjednávání mezi USA a Čínou a z toho plynoucí mírnější obavy ze zpomalení globální ekonomiky. Právě obavy ze zpomalení globálního růstu mohou ovlivnit poptávku po ropě. Ropa má zatím nakročeno minimálně k mírným ziskům. Bude záležet na iránské produkci po vypršení vyjimek z amerických sankcí a vývoji americké ropné produkce

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688