Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.01.2019 18:38:51

Tisíce let stará kniha a jedovaté plody sociálních sítí


Sociální sítě jsou jedním z fenoménů naší doby, zanechávají mohutný otisk na akciovém trhu, v ekonomice a také společnosti. Pan Petr Honzejk minulý týden na ihned.cz psal, že „opravdu nejsou prostorem, který lidi spojuje, jak by jejich název naznačoval. Je to bitevní pole, ale...ještě poměrně nedávno takový vývoj skoro nikdo neočekával.“ Ono to určitě není vždy a všude tak zlé, ale jde zčásti o trefný popis. Proč k tomu ale došlo? Odpověď je podle pana Honzejka „kupodivu stará už nejméně 60 let - pochází z doby, kdy po sociálních sítích nebylo ani vidu, ani slechu“. Což je omyl v tom smyslu, že jádru věci se věnuje dílo mnohem, mnohem starší.

Onou šedesát let starou odpovědí má být „legendární dílo Eliase Canettiho Masa a moc“. Canetti v něm prý mimo jiné hovoří o „potěšení z rozsudku“, které „na základě důkladného studia“ má být „člověku bytostně vlastní“. A jak dodává pan Honzejk, „samozřejmě s negativním výsledkem, protože právě negativita rozsudku je zdrojem onoho potěšení“. Popis je to vcelku dobrý, mohli bychom také říci, že se chováme podle pomýleného principu „čím více shodím druhého, o to výše se budu cítit já sám“. Jak jsem ale psal, o celé věci v obrazech hovoří dílo ještě mnohem „legendárnější“ a neporovnatelně starší. Posuďte sami:

Had řekl ženě: „Jakže, Bůh vám zakázal jíst ze všech stromů v zahradě?“

Žena hadovi odvětila: „Plody ze stromů v zahradě jíst smíme. Jen o plodech ze stromu, který je uprostřed zahrady, Bůh řekl: ‚Nejezte z něho, ani se ho nedotkněte, abyste nezemřeli.‘“

Had ženu ujišťoval: „Nikoli, nepropadnete smrti. Bůh však ví, že v den, kdy z něho pojíte, otevřou se vám oči a budete jako Bůh znát dobré i zlé.“

Žena viděla, že je to strom s plody dobrými k jídlu, lákavý pro oči, strom slibující vševědoucnost. Vzala tedy z jeho plodů a jedla, dala také svému muži, který byl s ní, a on též jedl.

Oběma se otevřely oči: poznali, že jsou nazí. Spletli tedy fíkové listy a přepásali se jimi.

Tu uslyšeli hlas Hospodina Boha procházejícího se po zahradě za denního vánku. I ukryli se člověk a jeho žena před Hospodinem Bohem uprostřed stromoví v zahradě.

Tento výňatek z knihy Genesis je stejně jako další biblické texty mnohovrstevný, dá interpretovat i následujícím způsobem: Oním zakázaným ovocem je na první pohled lákavé, ale ve skutečnosti zkázonosné souzení a následný odsudek. Ve chvíli, kdy se do tohoto ovoce zakousneme, sami sebe pocitem bohorovnosti, pýchou („budete jako Bůh znát...“) a následnou touhou srážet druhé vyháníme z ráje. Odsudkem jiných totiž srážíme hlavně sami sebe („i ukryli se ...“) a roztáčíme těžko zastavitelnou spirálu, kterou dokonce nakonec považujeme za běžnou součást našeho života. A tento obraz z knihy Genesis naznačuje i to, jak je to naší údajně „bytostně vlastní“ radostí z odsudku zmíněnou výše.

Neodsuzující čtenář jistě pochopí, že se snažím ve zkratce popsat obrovské téma. I z toho minima minim je ale snad zřejmé, že celý problém popsaný v úvodu tu je „od počátku“. Sociální sítě jej „pouze“ vyzdvihly ještě více na světlo a staly se nekonečnými sady stromů, které nesou falešný (!) pocit poznání dobra a zla. Jsou proto škodlivé? Jak se to vezme. Vypořádat se nelze s tím, co není vidět. V tomto smyslu jsou sítě potenciálně prospěšné, právě proto, že nám přímo před oči přináší věci, které jsou šokující a o kterých jsme si mohli myslet, že jsme se s nimi dávno vypořádali. Škodlivost by přišla ve chvíli, kdy se s nimi nevypořádáme a začneme namísto toho také o sto šest trhat zakázané, či možné řečeno důrazně nedoporučované ovoce. A co to znamená „vypořádat se“? Kniha Genesis má pokračování...

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688