Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
21.01.2019 18:28:39

Počasí před námi: stabilní mráz a málo srážek

 

Po vlhké části zimy, kdy počasí ovlivňovalo západní proudění od oceánu, přišla změna. Proudění je slabé východní a přináší sucho a nízké teploty. Naštěstí neudeřily prudké arktické mrazy, teploty však zůstanou na většině území republiky trvale pod nulou. Jen vyloženě pod 250 m n. m. mohou být odpolední teploty na nule. Suché počasí udělá z nízkých teplot období holomrazů. Sníh na našem území leží nejčastěji až od 500 m n. m. Ve výhledu zatím není razantní změna. Objeví se jen ojediněle nebo místy sněžení, jinak bude slunečno a mrazivo, hlavně ráno.

V úterý bude skoro jasno, na Moravě a ve Slezsku přechodně až oblačno. Ojediněle zataženo nízkou oblačností. Teploty -4 až 0°C. Ve středu bude opět skoro jasno, během dne může být od jihovýchodu až oblačno, místy slabé sněžení. Teploty -4 až 0°C. Ve čtvrtek bude oblačno, místy slabé sněžení. Přechodně polojasno. Teploty i do třetice -4 až 0°C. Od pátku bude stále nejčastěji polojasno. Přechodně může být oblačno, místy se slabým sněžením. Teploty -5 až -1°C, postupně by se mohlo zvolna oteplovat.

Odpolední maxima tedy docela snesitelná, avšak rána budou výrazně mrazivá. Ranní minima po tyto dny budou klesat na -5 až -10°C. Na sněhové pokrývce a v údolích to může být až -12°C. Často jsme psali o místním sněžení, to ale bude slabé. Řečí spadlé vody půjde o minimum srážek. Zásoba vody ve sněhu je na horách dobrá. Pokleslé spodní vody se ale zatím nedaří doplnit.

Mírné mrazy nahrávají lyžařské sezóně. Střediska i v nižších polohách mohou zasněžovat a podmínky pro milovníky zimních sportů jsou a budou výborné. Nejvíce přírodního sněhu je na hřebeni Krkonoš, 229 cm, Lysá hora v Beskydech hlásí 223 cm. Hřebeny Šumavy hlásí 183 cm sněhu a Šerák v Jeseníkách 156 cm sněhu. Po několika kalamitách vévodí statistikám sněhové pokrývky severní strana Alp, kde je třeba v nedalekém Rakousku 450 cm sněhu.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty