Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.01.2019 11:24:10

Zázrak v opčním programu ČEZ? První manažer, který získané akcie neprodal…


pátek jsme informovali o opčních, resp. akciových transakcích šéfa ČEZ Daniela Beneše. Nyní přinášíme slíbený pohled na daný motivační program u jiného manažera stále vlastně také ze skupiny ČEZ.

V současnosti generální ředitel a předseda představenstva ÚJV Řež (Ústav jaderného výzkumu Řež) Daniel Jiřička ještě o pár dní dříve než D.Beneš také využil opce na získání akcií ČEZ. Ve čtvrtek 10. ledna díky motivačnímu programu získal 10 tisíc akcií ČEZ za kurz zhruba 417 korun. Nakoupil tedy akcie ČEZ za 4,17 milionu korun, které dosud neprodal. V posledních několika letech se jedná o vůbec prvního manažera ČEZ, který po nakoupení akcií z opčního programu je nezačal obratem ihned prodávat.

Na naše dotazy ke své investici Daniel Jiřička pro kurzy.cz uvedl: „Část akcí hodlám v příštím období prodat, větší část si ponechám. Věřím v perspektivu Skupiny ČEZ a tedy v růst akcií v budoucnu.“


Ze své současné pozice již Daniel Jiřička nemá na získání nových opcí nárok, když společnost ÚJV Řež vlastní skupina ČEZ jen ze zhruba 53 %. Zmiňované opce Jiřička získal ještě coby několikaletý šéf dceřiné firmy ČEZ Inženýring, která se zhruba před rokem začlenila sloučením přímo do ČEZ. Naposledy tak Jiřička získal každoroční opční právo na 10 tisíc akcií ČEZ v prosinci 2016.

Padesáti šestiletý Daniel Jiřička je v energetice uznávaným odborníkem, který se také mj. coby šéf dceřiné ŠKODA PRAHA Invest podílel na modernizaci řady elektráren ČEZ v řádech mnoha miliard korun.

Ohledně  motivačního programu ČEZ se lze také ohlédnout za loňským rokem, kdy manažeři uplatnili opce na celkem 410 tisíc akcií. Z jejich majetkových účtů následnými prodeji na pražské burze naopak ubylo téměř 394,5 tisíce akcií. Rozdílem mezi nabývací a prodejní cenou si manažeři v souhrnu přišli na desítky milionů korun.

Závěrem snad jen zmínit, že v nadcházejících týdnech lze očekávat realizaci opčního programu od dalších manažerů ČEZ. Investoři jistě budou bedlivě sledovat, zda oba Danieli (Beneše a Jiřičku) budou následovat i další, resp. také tentokrát jen hned ziskově neprodají „všechny“ získané akcie, jako tomu bylo v předchozích letech. V dané věci, kromě ekonomických motivů manažerů ČEZ, se nicméně jistě u řady investorů nyní vkrádá na mysl otázka, zda se nejedná spíše také i o určité PR k často kritizovanému motivačnímu programu či politickým tahanicím o vliv v ČEZ. Že se „houpe křeslo“ zejména pod Danielem Benešem se v posledních letech mluvilo často. I přes loňskou obměnu dozorčí rady dosud svou pozici uhájil, když jak známo svou podporu také mj. veřejně řešil naopak opakovanou podporou hlavy státu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688