TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  18.01.2019 15:05:59

Nepracující Italové dostanou nepodmíněných 780 EUR měsíčně = cca 18 000 Kč


Italská vláda ve čtvrtek schválila reformy sociálního a důchodového systému. Mimo jiné zavádí nepodmíněný příjem pro chudé Italy, kteří si hledají práci. Ten je pro jednoho člověka stanoven na 780 eur (necelých 18 tisíc korun), rodiny dostanou více.

Na nepodmíněný základní příjem má podle novely zákona nárok každý měsíc člověk, který žije v podnájmu a nevydělává. Dávka pro jednoho obyvatele činí 780 eur (téměř 18 tisíc korun), z toho 150 eur (asi 4000 korun) musí připadnout na nájem nebo hypotéku, píše portál Euronews.

Pokud v domácnosti žijí dva dospělí a dítě, mohou dostat až 1080 eur (asi 27,5 tisíce korun). Rodině dvou dospělých a tří dětí chce vláda poskytovat až 1280 eur (zhruba 32,5 tisíce korun). Má-li někdo nižší příjem než 780 eur, dostane dávku až do výše této sumy.    

Příjem mohou dostávat také imigranti, kteří nepocházejí z EU, ale pouze v případě, že v Itálii žijí alespoň deset let. Lidé, kteří budou dávku pobírat, navíc musí týdně vykonat osm hodin veřejně prospěšných prací, chodit na kurzy a přijmout pracovní nabídku podle své kvalifikace.

Návrh musí ještě do dvou měsíců schválit parlament. Nepodmíněný příjem by pak měly úřady poskytovat od dubna. Dobu, po kterou bude možné ho pobírat, stanovila vláda na 18 měsíců. Poté si musí zájemci podat novou žádost. V únoru by mělo ministerstvo zveřejnit postup, jak o dávku žádat.

Základní příjem a také snížení věku pro odchod do důchodu byly zásadními pilíři koaliční smlouvy mezi protiimigrační stranou Liga a Hnutím pěti hvězd. Projekt se podle premiéra Giuseppe Conteho týká pěti milionů lidí, kteří žijí v chudobě. Asi milion pak bude moci dříve odejít do důchodu.

Kritici návrhu upozorňují, že nepodmíněný příjem není udržitelný. Výdaje podle nich příliš zatíží italský státní rozpočet. Od dubna do konce roku bude poskytování dávky Itálii stát sedm miliard eur, což je asi 178 miliard korun. Původní návrh by vyšel na 17 miliard eur (zhruba 435 miliard korun).

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   9:05  Ranní okénko - Bude budoucnost německé ekonomiky nadále vnímána s optimismem? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:02  Únorová inflace v Česku pod eurozónou Research (Česká spořitelna)
Út   9:00  Dopravní nehodovost v roce 2023 ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688