Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  17.01.2019 09:24:32

Vystoupení bankéřů z ČNB naznačí únorový růst sazeb (Ranní zpráva z finančního trhu)

Brexit vstupuje do nové fáze poté, co parlament odmítl plán premiérky Mayové, avšak ponechal její vládu v úřadě. Dalším krokem je hledání kompromisu přijatelného pro parlamentní většinu. To může zahrnovat prodloužení stávajícího termínu odchodu Británie z EU. Kalendář makroekonomickéch údajů je dnes chudý. Na druhé straně nás čeká rozhovor s guvernérem ČNB Rusnokem, který by mohl naznačit, jak ČNB před nadcházejícím zasedáním hodnotí bilanci zahraničních rizik a domácích inflačních tlaků. My čekáme, že v únoru k růstu sazeb dojde.

Sága brexitu vstupuje do dalšího dějství

Jednání o brexitu vstupuje do nové fáze. Po úterní drtivé porážce dohody premiérky Mayové s EU včera její vláda přežila hlasování o nedůvěře. Proto bude ve vyjednáváních pokračovat. Nyní je na programu hledání kompromisu, který by měl většinovou podporu v britském parlamentu. To by mohlo zahrnovat i posun termínu brexitu na pozdější datum, do odchodu dle stávajícího nastavení 29.3. totiž zbývá již jen pouhých 10 týdnů. Ze strany EU k posunu termínu vůle je. T. Mayová ale může chtít použít hrozbu tvrdého brexitu jako argument při vyjednávání o parlamentní podpoře. Vůdce nejsilnější opoziční strany J. Corbyn za takových podmínek odmítl jednat, a zřejmě se bude pokoušet znovu vyvolávat hlasování o nedůvěře, jakmile se vyjednávání (např. se severoirskou stranou DUP) nebudou vyvíjet slibně. Naším hlavním scénářem zůstává odchod Británie z EU s dohodou, ať už v řádném nebo v posunutém termínu. Více jsme se tématu brexitu věnovali zde: http://bit.ly/2Rlygt3.

V eurozóně budou zveřejněna finální čísla inflace za prosinec. Ta by neměla přinést překvapení. Podle předběžného odhadu zpomalila celková inflace vlivem poklesu cen ropy na 1,6 % v meziročním vyjádření, ve srovnání s listopadem se cenová hladina neměnila. Jádrová inflace by měla zůstat na 1 %.

Vystoupení guvernéra ČNB by mohlo naznačit únorový krok

Po jestřábích vyjádřeních člena bankovní rady Vojtěcha Bendy se dnes přidal Aleš Michl. V rozhovoru pro MF Dnes naznačuje, že proti proinflačním faktorům z domácí ekonomiky působí zahraniční rizika, zejména zpomalení v Německu. To v souhrnu působí trochu více holubičím dojmem, než bychom od něj čekali. Dnes dopoledne bude Český rozhlas vysílat rozhovor s guvernérem Rusnokem. Na jeho vyjádření obvykle trh vyčkává, guvernérův názor totiž zatím vždy souzněl s konečným rozhodnutím. Podle nás naznačí, že dalším krokem je růst sazeb.

Pokles cen výrobců poslal korunu do ztrát

Ceny výrobců za prosinec překvapily výrazným poklesem o 1,1 %. Dolů je táhla hlavně levnější ropa. Naopak ceny v zemědělství vyskočily a budou podporovat růst spotřebitelských cen potravin. Stabilně rostou i ceny ve stavebnictví, kapacita tohoto sektoru totiž naprosto nedostačuje poptávce. Více jsme o cenách výrobců psali zde http://bit.ly/2sxK50o. Na pokles cen v průmyslu tentokrát reagoval i kurz koruny, a to oslabením k hladině 25,60 CZK/EUR. Nízký cenový růst u výrobců se totiž může promítnout do rozhodování České národní banky a zpomalit růst sazeb.

Včerejší čísla však podle nás nemění celkový příběh. Pokles cen ropy je jednorázovou záležitostí, která odezní. Mzdové inflační tlaky však zůstanou a budou dále podporovány nárůstem platů ve státní sféře. Navíc čekáme, že porostou ceny potravin a přidají se i ceny energií. Proto bude ČNB zvyšovat sazby dál. Podpořil to svými vystoupeními i člen bankovní rady Vojtěch Benda, podle kterého není s růstem sazeb konec a do roku a půl čeká několikero zvýšení. Koruna v reakci na to část svých včerejších ztrát smazala. My si nadále myslíme, že to letos sazby porostou třikrát.

Autor: Jakub Matějů

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688