Unikátní stavba na komplikovaném místě: uzávěrka studentské architektonické soutěže

Jana Brožková, 17.1.2019
Unikátní stavba na komplikovaném místě. Takové je téma 11. ročníku studentské architektonické soutěže největšího rezidenčního stavitele v ČR Central Group. Soutěží se dohromady o 175 000 korun a prestižní stáž u renomovaného architekta Josefa Pleskota. Na přihlášení svých prací mají studenti již jen 17 dní. Uzávěrka přihlášek je totiž 31. ledna. O vítězi pak rozhodne odborná porota v průběhu února. Výsledky budou vyhlášeny na konci března.

V Praze je mnoho míst, která jsou zcela nevyužitá. Často jsou to pozemky, které nemají zdánlivě valný stavební potenciál. Ale pouze na první pohled. Architekt s otevřenou myslí může vidět víc. Právě takové studenty by měla vyzdvihnout architektonická soutěž, jejímž cílem je najít v Praze zatím nevyužité pozemky a navrhnout na nich unikátní stavbu. Celkově se soutěží o 175 000 korun. Vítěz si odnese 100 000 a zvláštní cenu Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR), kterou je prestižní stáž u architekta Pleskota. Druhý nejlepší návrh získá 50 000 a třetí pak 25 000 .

Studenti mohou do soutěže zpracovat zcela nový návrh nebo přihlásit všechny své školní práce z uplynulých tří let, které podle jejich názoru splňují kritéria zadání. Na hodnocení se budou podílet přední odborníci na architekturu – z pozice předsedy poroty historik architektury Zdeněk Lukeš, a dále popularizátoři architektury Adam Gebrian a David Vávra, ale také vítěz jedné z dřívějších soutěží Central Group a dnes již zkušený architekt Ondřej Chybík.

Studenti mohou své práce přihlašovat v souladu se soutěžními podmínkami až do konce ledna. Vítězové budou vyhlášeni na konci března. Soutěžní podmínky jsou zveřejněny na stránkách www.central-grou.cz/architektonickasoutez.K dispozici jsou zde i reportáže z loňského zasedání poroty a slavnostního vyhlášení výsledků jubilejního 10. ročníku.

Vloni se soutěžilo ve dvou kategoriích zaměřených na bydlení. Kategorii Praktické a efektivní bydlení vyhrál student Fakulty architektury ČVUT s projektem bytového domu zasazeného do blízkosti zahrady kláštera na Břevnově. V kategorii Kreativní a inovativní bydlení porota nejvíce ocenila projekt dvou studentů Akademie výtvarných umění v Praze zaměřený na částečně sdílené bydlení v Karlíně. „Je vidět, že současní studenti jsou v určitých kleštích, protože na jedné straně po nich chceme, aby navrhli dům, ve kterém se dá bydlet. A na straně druhé chceme, aby se více odvázali a aby nedělali jen něco konvenčního, ale vymysleli něco originálního,“ popsal vloni své dojmy předseda poroty Zdeněk Lukeš. I to je jedním z důvodů, proč letošní zadání studenty nesvazuje konkrétním zadáním využití budovy. Jde jen o její umístění na zajímavý zbytkový pozemek, a především o její unikátnost.

Vítězný návrh předchozího 10. ročníku v kategorii Praktické a efektivní bydlení

Central Group dlouhodobě podporuje kvalitní architekturu. Ve svých projektech spolupracuje s těmi nejlepšími architekty. Celé nové městské čtvrti připravuje ve spolupráci například s Jakubem Ciglerem nebo Josefem Pleskotem. Aktuálně pořádá architektonický workshop pro lokalitu po bývalém Telecomu na Praze 3, kterého se účastní 98 ateliérů z 30 zemí světa. Mezi nimi jsou skutečné architektonické hvězdy jako Sou Fujimoto (Japonsko), Ian Ritchie (Velká Británie) nebo Richard Meier (USA). Naše barvy hájí například Eva Jiřičná.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba