Bisnode (Bisnode)
Makroekonomika  |  17.01.2019 08:12:20

Investiční klima v Evropě se v roce 2018 zlepšovalo

Dun & Bradstreet (D&B - NYSE:DNB), vedoucí poskytovatel globálních ekonomických informací, a strategický partner poradenské společnosti Bisnode, v roce 2018 zvýšila rating třiadvaceti zemím světa, ke snížení přistoupila v deseti případech. Téměř polovina změn se týkala evropských států – rating klesl Německu, Dánsku, Chorvatsku a Makedonii, zatímco Kypr, Česká republika, Francie, Řecko, Maďarsko, Island, Nizozemí, Norsko, Polsko či Portugalsko si polepšily. Svými politickými, ekonomickými a obchodními analýzami, které D&B zpracovává pro 132 zemí světa, upozorňuje na rizika plynoucí z obchodního styku.

Celosvětový ekonomický růst se v loňském roce příznivě odrazil také na ratingovém hodnocení zemí, které firmám poskytuje mezinárodně srovnatelné hodnocení rizika při obchodování v jednotlivých zemích. Rating D&B je výsledkem analýzy politického, komerčního, makroekonomického a externího rizika, a klade si za cíl predikovat riziko dané země zejména z pohledu návratnosti investic v horizontu dvou let.

„Náš analytický tým pečlivě monitoruje vývoj rizika obchodování v jednotlivých zemích a pružně reaguje na změny v oblasti politického, komerčního, makroekonomického i externího rizika,“ říká k tomu analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, klientům i nadále doporučuje pečlivě prověřovat své obchodní partnery a důkladně vyhodnocovat veškerá obchodní rizika plynoucí z obchodního styku.

Nejpříznivější investiční klima v Evropě má aktuálně Norsko, jehož rating D&B stanovila na stupni nejnižšího rizika investice (DB1c). Následuje náš nejvýznamnější obchodní partner Německo spolu se Švédskem (DB1d). Ze zemí bývalé V4 je nejlépe hodnocena Česká republika (DB2b) před Slovenskem (DB2d), Polskem (DB3b) a Maďarskem (DB4a).

Přehled zemí se změnou ratingu Dun & Bradstreet v roce 2018

 
Zdroj: Bisnode

 

D&B Indikátor rizikovosti zemí poskytuje mezinárodní komparativní hodnocení rizika při obchodování v jednotlivých zemích. Tento kompozitní index je výsledkem důkladné analýzy politického, komerčního, makroekonomického a externího rizika, a klade si za cíl predikovat riziko dané země zejména z pohledu návratnosti investic v horizontu dvou let.

Politické riziko: situace interní a externí bezpečnosti, politická kompetence a konzistence, rovněž tak jiné takové faktory, které stanovují, zda země podporuje otevřené podnikatelské prostředí
Komerční riziko: neporušitelnost kontraktu, soudní kompetence, regulační transparence, stupeň systémové korupce a další faktory, které určují, zda obchodní prostředí usnadňuje provádění komerčních transakcí
Makroekonomické riziko: míra inflace, státní rovnováha, růst zásoby peněz a všechny takové makroekonomické faktory, které určují, zda je země schopna zajistit trvalý ekonomický růst a přiměřenou expanzi obchodních příležitostí
Externí riziko: stávající účetní bilance, kapitálové toky, devizové rezervy, míra externího zadlužení a všechny faktory, které určují, zda země může generovat dostatečné množství deviz, aby splnila domácí i zahraniční investiční závazky

D&B Indikátor rizikovosti zemí je rozdělen do sedmi pásem v rozsahu od DB1 po DB7. Každé pásmo je dále rozděleno na čtvrtiny (a-d) s postupným určením kdy „a“ představuje o trochu menší riziko, než je označení „b“, atd. Jenom indikátor DB7 není rozdělen na čtvrtiny. Celkově má tedy D&B Rating zemí 25 stupňů hodnocení.

DB1 – nejnižší riziko návratnosti investic  
DB2 – nízké riziko návratnosti investic
DB3 – mírné riziko návratnosti investic
DB4 – střední riziko návratnosti investic
DB5 – vysoké riziko návratnosti investic
DB6 – velmi vysoké riziko návratnosti investic
DB7 – nejvyšší riziko návratnosti investic

Bisnode

Bisnode je jedničkou v oblasti poskytování ekonomických informací o společnostech a podnikatelích. Analyzuje obrovské objemy dat, nachází souvislosti a interpretuje je do informací, které jsou srozumitelné pro zákazníky a tím jim umožňuje přijímat správná a chytrá rozhodnutí, zvyšovat tržby a minimalizovat rizika. Kvantitu mění na kvalitu, velká data (Big Data) mění na chytrá data (Smart Data). Bisnode působí v 19 evropských zemích a díky strategickému partnerství s Dun & Bradstreet poskytuje informace z více než 190 zemí světa o 300 milionech firem z celého světa.

Více se můžete dozvědět na: www.bisnode.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688