Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  16.01.2019 23:15:34

16. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Hlavní indexy amerického akciového trhu atakovaly čtyřtýdenní maxima, když optimismus investorů povzbudily čtvrtletní výsledky finančních ústavů Bank of America a Goldman Sachs.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,59 % na 24 203,23 bodu, širší index S&P 500 stoupl o 0,22 % na 2 616,10 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,15 % na 7 034,69 bodu. Index volatility VIX stoupl o 2,37 % na 19,04 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o jeden bazický bod na 2,72 %. Do procenta přidaly nejsledovanější kryptoměny.

Největší vzpruhou pro trh byly akcie Goldman Sachs (+9,52 %), které si připsaly nejvyšší denní zisk za více než sedm let. Akcie Bank of America (+7,16 %) si připsaly přes sedm procent. Index S&P 500 finančního sektoru tak díky těmto výsledkům stoupl o 2,5 % a dílčí index bankovnictví o tři procenta.

TRUMP A SPOL. TO LETOS NEPŘEŽENOU, MAJÍ SVÉ ZÁJMY

Vedle příznivého startu výsledkové sezóny - posílily také například akcie aerolinek v čele s United Continental (+6,35), která zveřejnila svá čísla v úterý po konci obchodování - trh povzbudily také naděje, že americká centrální banka zvolní tempo zvyšování úroků.

MOHOU AKCIOVÉ PROPADY VYVOLAT RECESI?

Dolar podpořilo především oslabení eura, za nímž stojí obavy z vývoje ekonomiky eurozóny. Před 22.00 SEČ libra k dolaru stagnovala na 1,2873 USD. Vůči jenu americká měna zpevnila o 0,36 % na 109,07 JPY. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, stagnoval na úrovni 96 bodů.

PROČ LETOS INVESTOVAT DO ZLATA?

Libra po odmítnutí dohody o brexitu a před hlasováním o důvěře ve vládu premiérky Theresy Mayové posilovala. Za oslabováním eura stojí data z počátku týdne, podle nichž Německo ve druhém pololetí 2018 málem spadlo do recese. Kromě toho šéf Evropské centrální banky Mario Draghi v úterý uvedl, že ekonomika eurozóny je slabší, než se očekávalo. Podle analytiků je nepravděpodobné, že ECB bude s to letos začít normalizovat svou měnovou politiku.

Britskou měnu podporuje mínění analytiků, že nynější vývoj zvyšuje pravděpodobnost odkladu brexitu a zároveň snižuje hrozbu takzvaného tvrdého brexitu.

DOHODA O BREXITU SMETENA ZE STOLU. CO DÁL?

Ceny ropy po úterním tříprocentním růstu svůj vzestup podstatně zmírnily. Obchodování ovlivnily předpovědi zvyšování těžby v USA a na trh také dopadají obavy ze zhoršování světové ekonomiky. Jak uvedl americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA), produkce ropy v USA letos zřejmě stoupne na nový rekord a přesáhne 12 milionů barelů denně. Koncem roku 2020 se Spojené státy podle jeho předpovědi stanou čistým vývozcem ropy.

Ceny ropy podporuje snížení nabídky ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších producentů v čele s Ruskem, kteří se koncem roku 2018 dohodli na omezení těžby ropy od ledna o 1,2 milionu barelů denně. "Těžba ropy v USA bude letos i v příštím roce výrazně stoupat, a to znamená, že OPEC nemá jinou volbu než těžební škrty prodloužit i po plánovaných šesti měsících. Možná bude nezbytná i větší redukce těžby," uvedl analytik Carsten Fritsch z Commerzbank.

Růst cen brzdí rovněž projevy zpomalování hospodářského růstu po celém světě, zejména v Číně. Kromě toho Bílý dům uvedl, že částečné uzavření vládních úřadů bude stát ekonomiku USA více, než se předpokládalo.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688