Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.01.2019 18:04:17

Summary: Bank of America měla z velkých bank zatím nejlepší čísla. U Goldmanů kvitujeme poplatky a úvěry

První vyloženě pozitivní čísla z bankovního sektoru dnes před otevřením trhu přinesla Bank of America (Investiční tipy) . Na horší výsledek FICC segmentu jsme již byli po JPM a Citi připraveni, navíc nás potěšily výnosy z obchodování na akciových trzích a také běžná úvěrová činnost. Celkové tržby posílily až o 10 % yoy na 22,8 mld. USD, čímž se opět dostáváme o půl miliardy dolarů nad konsensus. Efficiency ratio, což je podíl provozních nákladů na celkových tržbách, pokleslo na 58 % (-7 p.b. yoy) zásluhou kombinace stabilních nákladů a rostoucích tržeb. Čistý zisk na akcii meziročně vyskočil až o 50 % na 0,71 USD (predikce 0,63 USD). V následujících řádcích se podíváme na zoubek detailnějším metrikám:

Kapitálové trhy: Stejně jako u ostatních bank byly výnosy dominantního FICC segmentu zatíženy vysokou volatilitou a rozšiřujícími se spready na rozvinutých trzích. Se svým 15% meziročním poklesem výnosů však dopadl nejlépe ze všech bank. Záchranné lano mu navíc hodily výnosy z obchodování na akciových trzích, které vykázaly 11% růst na 1,1 mld. USD a předběhly konsensus o 100 mil. USD. Volatilita zjevně derivátovým produktům v posledním kvartálu roku svědčila.

Úvěrová činnost: Současný plochý tvar výnosové křivky (místy dokonce inverzní), je pro čistou úrokovou marži pohromou. Bankám se však prozatím daří těmto negativním tlakům odolávat a čistou úrokovou marži chrání před propady. Nejinak je tomu i v případě Bank of America, která ji dokonce dokázala vytáhnout až na 2,48 % (+6 bps qoq). Objem poskytnutých úvěrů mohl zabrat trochu víc, ale po 3Q17 se opět vrací k mírnému mezikvartálnímu růstu (+0,5 % qoq, +1 % yoy). Tyto dva faktory se slévají do čistého úrokového výnosu ve výši 12,5 mld. USD (+4 % qoq; +7 % yoy). Rezervní náklady se bohužel opět vrátily na 900 mil. USD (budování rezerv) a potěšila také lepší kvalita úvěrového portfolia – poměr klasifikovaných úvěrů na celkových úvěrech poklesl o dalších 7 bps yoy na 0,56 %.

Kapitálová pozice: Kapitálová přiměřenost vyjádřená ukazatelem CET1 se zvýšila na 11,9 % (klesající aktiva, rostoucí kapitál). Nadále se tak nachází vysoko nad doporučovanou regulatorní hranicí. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) se na rozdíl od ostatních bank posunul vzhůru na 6,8 % (+10 bps qoq). Návratnost vlastního kapitálu (ROTCE) se mezikvartálně vzedmula o 80 bps na 16,3 %.

Sečteno a podtrženo, výsledky Bank of America byly prozatím nejlepší ze všech velkých bank. Investiční segment se dokázal vnitřně uspokojivě vybalancovat (padající FICC, rostoucí Equity) a jako bonus nám management naservíroval širší čistou úrokovou marži a lepší efektivitu banky.

Akcie reagují na dobré výsledky 8% růstem.

Goldman Sachs 4Q18


Výsledky Goldmanů jsou specifické zejména svými nákladovými položkami, které nabobtnaly kvůli rezervám vytvářeným pro soudní spory. Suma sumárum se však bance podařilo tržní odhady překonat. Tržby narostly o 3 % yoy na 8,1 mld. USD, zatímco konsensus byl nastaven na meziroční pokles o 3 %. Efficiency ratio (podíl provozních nákladů na celkových tržbách) bohužel vlivem zmiňovaných dodatečných nákladů roste na 63,7 % (+5,5 p.b. yoy) – v tomto případě platí „čím nižší, tím lepší“. Čistý zisk na akcii sice sklouzl o 15 % yoy na 4,83 USD, avšak predikce udávaly pokles až o 20 % yoy. V tomto případě pravděpodobně pomohla jednorázová položka spojená s daňovou reformou, která nebyla tak vysoká, jak se očekávalo.

Investiční bankovnictví: Primární úpis cenných papírů (dluhopisy i akcie) trpěl nízkou aktivitou a také silnou srovnávací bází ve 4Q17, kvůli čemuž se výnos tohoto segmentu propadl o 40 % yoy. S přehledem to však vyvážily poplatky za poradenské služby (+60 % yoy) a proto i celá divize klesla jen o 5 % yoy.

Finanční trhy: Slabý výkon úročených produktů byl u konkurence příčinou špatných čísel segmentu FICC, což platí i pro Goldmany - tento segment klesá o téměř 20 % yoy. Vysoká volatilita pomohla příjmům z obchodování s akciemi, kde úřadovala vyšší klientská aktivita spolu s vyššími poplatky. Výsledkem jsou tržby rostoucí o 17 % yoy na 1,6 mld. USD, čímž do puntíku splnily konsensus trhu.

Investice a úvěry: Špatný výsledek investic typu Private Equity nás potkal již druhý kvartál v řadě. Opět se díváme na téměř 20% meziroční pokles, který navíc nedokázal pně vykompenzovat ani úvěrový byznys s 20% yoy nárůstem tržeb. Příznivější čisté úrokové marže se projevily i na výsledcích Goldmanů a čistý úrokový výnos úvěrového portfolia přinesl do pokladny 800 mil. USD (+60 % yoy).

Správa aktiv: Divize posílila svoje příjmy jen o 2 % yoy na 1,7 mld. USD, což bylo způsobeno hlavně odlivem aktiv pod správou. Po dlouhé době nám tato položka poklesla v kolenou, a to o 1 % yoy na 1,5 bil. USD. Poplatky za nadstandardní výkony (+19 % yoy) ani poplatky za transakce (+13 % yoy) dokázaly tento skluz vykompenzovat alespoň částečně.

Kapitálová pozice: Kapitálová přiměřenost CET1 díky růstu vlastního kapitálu narostla o 20 bps qoq na 13,3 %. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) nabralo dalších 20 bps qoq a nyní dosahuje již 6,2 %. Anualizovaná návratnost vlastního kapitálu (ROTE) se vyhoupla na 12,4 %.

Sečteno a podtrženo, výsledky Goldmanů si v podstatě daly menší repete a mezi konkurencí opět vynikly ze stejných důvodů jako naposledy. Chválíme růst příjmů z obchodování na akciových trzích a také úvěrový byznys, opomenout nemůžeme ani poplatky za poradenské služby. Na pokles výnosů z FICC segmentu jsme byli po výsledcích ostatních bank připraveni a co nás proto nejvíc mrzí, je 20% pokles výnosů z investic typu Private Equity a také nákladové položky, které snížily efektivitu banky.

Akcie Goldman Sachs rostou o 8 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688