Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  16.01.2019 15:31:03

USA a Čína se perou o technologickou dominanci a Finové na ně chtějí vyzrát


Ve Finsku nyní probíhá „velký experiment v oblasti umělé inteligence“, který by měl posunout ekonomiku směrem k novým technologiím. Tvrdí to Politico a celá myšlenka je podle něj velmi jednoduchá: Vzdělat 1 % populace, tedy asi 55 000 lidí, tak, aby porozuměli základům umělé inteligence. Pak postupně toto číslo navyšovat. Ministr hospodářství k tomuto plánu uvedl, že jeho země nikdy nebude mít dost peněz na to, aby se dostala do popředí výzkumu umělé inteligence. Ovšem u jejího využívání už je to věc jiná.

Vzdělávací program by měl také zlepšit konkurenceschopnost země, která díky Nokii kdysi bývala považována za technologického šampiona. O tuto pozici se nyní přetahují Spojené státy s Čínou a jim se Finsko nemůže vyrovnat. Snaží se proto vytvořit si tržní niku, kterou by měly být praktické aplikace umělé inteligence. „Podobně jako řada dalších nápadů v této liberální severské zemi nevznikl ani tento u vlády,“ píše Politico s tím, že jde o společné dílo společnosti Reaktor a University of Helsinki. Jeho základem byl vzdělávací kurz zaměřený na možné přínosy a hrozby, které může umělá inteligence přinášet.

Kurz začaly následně podporovat společnosti jako Nokia či Elisa a poslaly na něj své zaměstnance. Připojovaly se další společnosti a nakonec si programu všimla vláda. Zapsali se do něj lidé z ministerstva zahraničních věcí a daňové správy. Nyní se hovoří o partnerství s Estonskem a Švédskem, jehož cílem by bylo vytvoření „přední laboratoře pro umělou inteligenci v Evropě“.

Ilona Lundström z finského ministerstva hospodářství pro Politico uvedla: „Dříve býval v kostele člověk, který chodil kolem a budil každého, kdo během kázání usnul. I my nyní šťoucháme do lidí a říkáme jim, aby se probrali, nespali a hnuli se dopředu.“ Mezi plánované projekty má patřit „autonomní lodní doprava po Baltském moři mezi finskými a švédskými přístavy či experiment, který by měl propojit finskou a estonskou digitální infrastrukturu“.

Politico zmiňuje rovněž případ dentistky, která se vzdělávacího kurzu umělé inteligence účastní. Jaaně Partanen je 59 let a zatímco ještě nedávno neměla ponětí o tom, co to umělá inteligence je, dnes se učí základy programování a přemýšlí, jak by se umělá inteligence dala uplatnit v její profesi. Podle jejích slov „je umělá inteligence již tady a slouží nám“.

Zdroj: Politico

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688