TNBiz (TN.cz)
Investice  |  16.01.2019 10:55:19

Každému sedmému důchodci v EU hrozí chudoba. Čechům je líp.

V zemích Evropské unie je každý sedmý důchodce ohrožený chudobou. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnil Eurostat. Češi jsou na tom ale překvapivě lépe, než by mnozí čekali. Zatímco v průměru je chudobou ohroženo 14 % evropských důchodců, v Česku je to jen necelých 11 %. Ještě lépe jsou na tom Slováci.

V roce 2017 bylo chudobou v zemích Evropské unie ohroženo 14,2 % seniorů, tedy o 4 desetiny více, než v předchozím roce. Zatímco v letech 20112013 množství chudobou ohrožených seniorů klesalo a to až na 12,6 %, od té doby postupně roste.

 

Nejhůře jsou na tom obyvatelé pobaltských států. V Estonsku chudoba ohrožuje téměř polovinu seniorů, jen o trochu lépe na tom jsou penzisté v Lotyšsku (43,7 %), Litvě (36,7 %) a Bulharsku (32,4 %).

 

V těchto zemích je také výrazně nadprůměrný rozdíl mezi ekonomickou situací seniorů a seniorek. Zatímco v průměru jsou v zemích EU ženy-důchodkyně ohroženy chudobou o 2-3 % více než muži, v Pobaltí je rozdíl markantní. V Estonsku činí rozdíl 19 %, v Litvě 16 % a v Lotyšsku 15 %.


Výsledky výzkumu ukázaly, že v Česku příliš ekonomické nůžky rozevřené nejsou. Ohroženo chudobou je 10,8 % seniorů. Společně s Nizozemskem se Česko umístilo na sedmé příčce. Závidět může Slovákům, tam je chudobou ohroženo jen 7,6 % penzistů a po Francii (7 %) jsou na tom naši východní sousedé dokonce nejlépe ze všech zemí EU.

 

Češi mají ale také jeden primát. Ohroženo chudobou je jen 5,3 % mužů, vůbec nejméně ze všech zemí Evropské unie. Bohužel české seniorky jsou na tom o poznání hůře, kdy chudoba ohrožuje 14,4 % z nich.

 

 

 

Zajímavá čísla přišla z Malty, Španělska, Itálie a Dánska. Zatímco ve všech ostatních zemích EU jsou na tom ekonomicky hůře ženy, v těchto zemích je to přitom obráceně. Tedy chudoba více hrozí seniorům než seniorkám. Eurostat neměl k dispozici data z Irska, v předchozích letech se ale pohybovalo okolo evropského průměru.

 

Práh chudoby se v zemích Evropské unie stanovuje na úroveň 60 % mediánu příjmů v dané zemi po odečtení všech odvodů. V roce 2017 to bylo v Česku 11 195 korun pro jednotlivce, 16 792 korun pro dva dospělé.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688