Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.01.2019 14:56:41

Klíčové hlasování o brexitu: Scénářů řada, o divokém se hlasovat nebude


S nejistotou pohlížejí Britové na dnešní hlasování Dolní sněmovny o brexitové dohodě, kterou vyjednala vláda premiérky Theresy Mayové s Bruselem. Zatímco to, že poslanci dohodu odmítnou, považují za vysoce pravděpodobné komentátoři i trhy, co přesně bude následovat, zůstává nejasné. Plán B musí Mayová na základě nedávno schváleného dodatku zákona představit poslancům do tří zasedacích dnů. Alternativami jsou odložení brexitu, předčasné volby, druhé referendum, ale i neřízený brexit bez dohody.

Dnešní hlasování je jedním z nejsledovanějších rozhodování britských poslanců za posledních několik let. Nebude přitom záležet jen na tom, zda zákonodárci brexitovou dohodu schválí či odmítnou, ale i na tom, jak velký bude v případě odmítnutí tábor premiérčiných odpůrců.

Ano dohodě nepravděpodobné, spíš odložení brexitu

Za nepravděpodobnou považuje britský list The Guardian možnost, že by se Mayové na posledních chvíli podařilo - třeba díky zárukám, které Británii poskytla v pondělí v dopise Evropská rada a Evropská komise - přesvědčit poslance, aby brexitovou dohodu podpořili. Vítězství Mayové dává levicový list šanci pouze jedna ku pěti a zároveň předestírá sedm alternativ dalšího vývoje po očekávaném odmítnutí dokumentu.

Za nejpravděpodobnější považuje The Guardian s poměrem čtyři ku pěti možnost, že brexit bude odložen. Británie by podle tohoto scénáře tedy neopustila EU 29. března, ale později. Už v pondělí britská média informovala s odvoláním na zdroje v Bruselu, že EU se připravuje na "technické" odsunutí termínu brexitu přinejmenším do července.

Vysoce pravděpodobná (tři ku pěti) je podle The Guardian také varianta, že se Mayová odmítne vzdát bez dalšího boje a po prohraném hlasování vystoupí s projevem, ve kterém oznámí, že opět vyrazí do Bruselu a vyjedná další ústupky.

Bulvární list The Sun dnes napsal, že ústupky už Mayové v případě odmítnutí současné dohody nabídla německá kancléřka Angela Merkelová. Jedním z nich by mohlo být například stanovení konečného data takzvané irské pojistky, která je nejspornější částí dohody. Záložní řešení, které by mělo zabránit vzniku přísného režimu na hranici Severního Irska a Irské republiky, vadí řadě britských zákonodárců, podle kterých by aktivace pojistky znamenala dlouhodobé připoutání Británie k unijním strukturám.

Podle The Guardian je šance, že případné ústupky ze strany EU obměkčí severoirskou Demokratickou unionistickou stranu (DUP), některé váhavé konzervativce, ale i ty labouristy, kteří si brexit přejí.

Mluvčí německé vlády dnes nicméně zprávu bulvárního listu The Sun kategoricky odmítl. Merkelová podle něj Mayové žádné záruky nedala.

Plán B či odchod Mayové? Předčasné volby?

Za méně pravděpodobné, ale stále pravděpodobnější než schválení dohody, list The Guardian považuje možnost, že se objeví připravený plán B, který by prosazoval podobu brexitu, na níž by panovala větší shoda. Mohl by jím být například model Norsko plus, o kterém v minulosti hovořila blízká premiérčina spojenkyně, ministryně práce Amber Ruddová. V takovém případě by Mayová musela zavrhnout své dlouhodobé brexitové plány, požádat EU o odložení brexitu a vyjednat nový vztah s Unií podobný tomu, který mají s osmadvacítkou Norové - Norsko není členem EU, je ale členem unijního jednotného trhu, kde platí volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu

Jednou z možností dalšího vývoje je i odchod Mayové z funkce premiérky. Jelikož v prosinci vyhrála vnitrostranické hlasování o důvěře, nemůžou si konzervativci její konec přinejmenším do konce tohoto roku vynutit. Podle listu The Guardian je ale možné, že premiérku vlivní představitelé strany přece jen přesvědčí, že je načase, aby skončila.

Pravděpodobnější než poslední jmenovaná možnost jsou ovšem předčasné volby. Podle lídra opozice Jeremyho Corbyna by mohli labouristé vyvolat hlasování o nedůvěře vládě hned po odmítnutí dohody. Jak by dopadlo, je ale nejisté. Zatímco poslanci severoirské DUP hodlají dnes hlasovat proti dohodě, několikrát avizovali, že vláda jako taková jejich podporu má. Pokud by přece jen kabinet padl a nepodařilo se sestavit do dvou týdnů jiný, byly by vypsány předčasné volby.

Stejně jako pád vlády a předčasné volby (dva ku pěti) je pravděpodobné i druhé referendum o brexitu, které prosazují někteří konzervativci i labouristé v naději, že napodruhé by Britové brexit odmítli. Proti druhému lidovému hlasování se vehementně staví jak Mayová, tak podporovatelé brexitu z řad zákonodárců. Druhé referendum označují za zradu demokraticky vyjádřené vůle voličů. Pokud nebude mít lidové hlasování plnou podporu labouristů, není pravděpodobné, že by se uskutečnilo. A Corbyn dal opakovaně najevo, že dává přednost vyjednání lepší brexitové dohody před úplným zrušením brexitu.

Neřízený brexit bez dohody?

Poslední možností a zřejmě také tou, které se lidé nejvíce obávají, je neřízený brexit bez dohody. Tomu se řada poslanců z obou táborů vehementně brání. Někteří konzervativci dokonce pohrozili demisí na ministerské posty či odchodem ze strany, pokud by se tento scénář stal oficiální vládní politikou. Podle řady komentátorů ale v minulosti došlo často právě na ty scénáře, o které aktivně nikdo neusiloval, protože se nenašla většina, která by jim byla schopna či ochotna zabránit.

Britská Dolní sněmovna, která dnes večer rozhodne o dalším osudu brexitové dohody, ale nebude hlasovat o jednom z klíčových pozměňovacích návrhů, jdoucím právě tímto směrem. Labouristický poslanec Hilary Benn stáhl svůj dodatek, podle něhož by při odmítnutí dohody byl zároveň vyloučen neřízený odchod Británie z Evropské unie. Uvedla to stanice BBC.

Několik hodin před hlasováním, které může vedle dalšího brexitového vývoje zásadně ovlivnit i osud vlády premiérky Theresy Mayové, považuje většina médií schválení připravené brexitové dohody za nepravděpodobné.

Bennův návrh, který měl podle některých komentátorů značnou šanci na přijetí, by zabránil tomu, aby po krachu současné dohody Británie opustila unii bez jakékoli smlouvy. Opoziční poslanec však dnes řekl BBC, že návrh stáhl, neboť chtěl, aby z dnešního večera vzešel "jasný a jediný" výsledek a aby bylo zřejmé, proč byl premiérčin návrh odmítnut. Mayová bude mít podle dříve schváleného návrhu v případě odmítnutí dohody tři dny na předložení nového plánu. Benn dnes uvedl, že chce poté iniciovat parlamentní hlasování, které by brexit bez dohody zcela vyloučilo.

Mezi návrhy, o nichž by se dnes hlasovat mělo, naopak zůstává text konzervativce Andrewa Murrisona, který požaduje, aby takzvaná severoirská pojistka zahrnutá v brexitové dohodě mohla platit pouze do 31. prosince 2021.

Další návrh předložili skotští nacionalisté požadující, aby v případě odmítnutí dohody byl odchod z EU odložen do doby, než bude hotova smlouva nová. Liberální demokraté naproti tomu ve svém návrhu požadují, aby vláda připravila nové referendum o odchodu či o setrvání v EU. Oba tyto návrhy však podle médií nemají ve sněmovně velkou šanci na přijetí.

Hlasování má začít po 20:00 SEČ. Kdy se dostane na samotné vládní usnesení záleží na tom, kolik pozměňovacích návrhů předseda Dolní sněmovny John Bercow zařadí na program jednání.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688