Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  15.01.2019 09:00:35

Mayová dnes jde na porážku, mají jasno burzy. Trhy budou napjatě sledovat, jak propastná porážka bude a jak rychle Mayová přijde s plánem B


Britská premiérka Theresa Mayová dnes večer britského času s velkou pravděpodobností nezíská souhlas parlamentu pro svůj plán vystoupení Británie z Evropské unie. Co se bude dít dále a jak zareagují burzy?

Pokud Mayová opravdu podporu nezíská, důležité bude, jak výrazný její neúspěch bude: zda půjde o rozdíl několika hlasů, nebo o „historickou prohru“ jejího kabinetu, kterou mnozí vyhlíží. 


 Pokud se hlasy, které Mayové k prosazení návrhu chybí, budou počítat na vyšší desítky, nebo dokonce na více než stovku půjde opravdu už spíše o historické fiasko. To by burzy vyděsilo. Porážka o více než sto hlasů by byla nejvýraznější od roku 1924, porážka o 150 a více hlasů, kterou také nelze zcela vyloučit, by pak byla největší dokonce za uplynulých více než sto let
 

 

 

Pod výprodejním tlakem by se v případě „historické prohry“ ocitly americké akciové trhy, které budou tou dobou otevřené, a také britská libra. Ta by se ve volném pádu ocitla při porážce o 220 hlasů a více. Mezi investory by naopak v případě fiaska londýnského hlasování stoupl zájem o bezpečná útočiště typu japonského jenu nebo amerických dluhopisů.

Pokud se Mayové nebude dostávat jen relativně málo hlasů, třeba jednotky nebo nízké desítky (maximálně do padesátky), burzy budou klidnější. Nevyloží si celou věc jako „konec světa“ a budou sdílet naději v možný kompromis. Burzy totiž, zdá se, už dnešní očekávaný neúspěch Mayové do cen akcií a kursů měn v přiměřené míře započítaly.

Po neúspěšném hlasování bude mít Mayová tři dny na to, aby předložila alternativní plán brexitu. Vystupňuje se ovšem tlak na ni, a to jak ze strany opozice, tak z vlastních a koaličních řad. Burzy tak budou bedlivě sledovat, jak rychle, pokud vůbec, bude Mayová s to „plán B“ předložit. Burzy také opatrně sází na to, že tlak, pod nímž se ocitne britská vnitropolitická scéna, ovlivní i dění v Bruselu. Mají za to, že Brusel by nemusel striktně lpět na současném časovém rozvrhu brexitu, ale mohl by umožnit odložení samotného vystoupení. Tak, aby se stihl dát dohromady nový návrh postupu brexitu.

Libra včera zpevnila na svoji nejsilnější úroveň od poloviny listopadu 2018. Burzy jako by tedy dávaly za pravdu spíše Mayové. Když totiž dnes její plán brexitu neprojde, je ve hře i varianta, že k žádnému brexitu nedojde. A tato varianta by byla z hlediska burz pravděpodobnější než brexit bez dohody, který je pro ně noční můrou.

 


 

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

 

Hlavní ekonom, CZECH FUND

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688