Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.01.2019 08:39:08

Automobilky volají po ukončení obchodních třenic

Představitelé automobilového průmyslu v pondělí na mezinárodním autosalonu v Detroitu vyzvali administrativu amerického prezidenta Donalda Trumpa a Kongres, aby nalezly řešení obchodních sporů a otevření vládních úřadů. Politická nejistota sektor finančně zatěžuje.

Ve snaze vyhnout se novým clům Spojené státy jednají s Čínou o nové obchodní dohodě, zatímco regionální obchodní dohoda s Kanadou a Mexikem čeká na schválení v Kongresu.

Automobilky působící v USA bojují s cenami oceli a hliníku, které zvedla cla Trumpovy administrativy. Jak řekl novinářům šéf automobilky Fiat Chrysler Mike Manley, kvůli americkým clům na kovy se náklady automobilky letos zvýší o 300 až 350 milionů dolarů (6,66 až 7,77 miliardy ), což představuje zhruba 135 až 160 dolarů na automobil.

Kromě toho zavření čtvrtiny federálních úřadů pro firmu znamená zdržení certifikace jednoho z nových modelů nákladních automobilů. Tato vozidla přitom patří k nejvýnosnějším produktům společnosti.

Toyota už kvůli clům musela zvýšit ceny třikrát, přestože 96 procent oceli v jejích vozech pochází z amerických závodů. Podle zástupce ředitele pro Severní Ameriku Roberta Cartera cla zvýšila ceny aut v průměru o 600 dolarů.

Brian Smith ze společnosti Hyundai zase zdůraznil, že automobilky potřebují mít jasno, aby mohly přizpůsobit dodavatelské řetězce.

Nejistotu automobilek způsobenou Trumpovými snahami přepracovat obchodní a ekologickou politiku prohlubují prognózy zpomalování poptávky po motorových vozidlech v USA a v Číně v letošním roce. Cla, která USA uvalily na dovážené automobily, by podle analytiků mohla odstartovat propad prodejů, protože vozy vyráběné v Evropě a Asii zdražily. Podle ekonoma společnosti Cox Automotive Jonathana Smoka by propad mohl být větší než jaký by způsobila recese, napsala agentura Reuters.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688