Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  15.01.2019 06:18:36

Čínský hon za vědeckou dominancí se může komunistům nakonec vymstít

Čína se snaží dostat do popředí technologického a vědeckého pokroku a The Economist tvrdí, že k tomu přispívá i rostoucí rivalita mezi ní a Spojenými státy. „Moderní věda závisí na penězích, institucích a síle mozků. Čína se šplhá výš po žebříčcích vědeckých úspěchů zčásti proto, že její vláda je schopná ovlivnit všechny tři faktory,“ píše The Economist. A dodává, že někdy tato čínská snaha zabíhá do krajnosti. Například ve chvíli, kdy vědci rozvíjí umělou inteligenci pomocí ohromného množství dat sebraných bez vědomí občanů země nebo když „vesmírnou zbraň otestují rozstřílením jednoho ze satelitů, který pak za sebou na oběžné dráze nechá nebezpečné trosky“. K tomu se přidává bezpočet krádeží duševního vlastnictví.

Západní politiky čínský technologický rozvoj znervózňuje, protože může vést k dominanci země v této oblasti. „Autoritářské režimy mají za sebou dlouhou historii využívání vědy k utlačování svých vlastních lidí. Čína již nyní používá umělou inteligenci například k monitoringu populace v reálném čase,“ píše The Economist. Kontroverzní jsou pak podle něj i některé čínské pokusy v oblasti genetického inženýrství či autonomní umělé inteligence. „Obavy jsou namístě, protože vědecká velmoc spojená s diktaturou jedné strany je hrozbou. Ale důsledky technologického rozvoje Číny nemíří vždy jedním směrem,“ píše The Economist.

Čínská věda toho zahrnuje „mnohem více než jen zbraně a útlak“. Zaměřuje se na zlepšení efektivity baterií, nové způsoby léčby nemocí či nové objevy týkající se například temné hmoty. Věda také může zemi změnit způsobem, který její vláda neočekává. Výzkum, nové nápady a myšlenky totiž neznají hranice, věda je záležitost rozsáhlých týmů a zahrnuje i konference a setkávání různých odborníků. Na jedné straně tak existuje konkurence, ale „věda sama o sobě kvete díky spolupráci a výměně“. Čínští vědci tak „mají motivaci chovat se podle mezinárodních pravidel, protože tak se dostanou na ty nejlepší konference, do nejlepších laboratoří a budou publikovat v nejlepších časopisech. Neetický výzkum naopak zmenšuje vliv Číny,“ tvrdí The Economist.

Kritické myšlení, vědecká skepse, empirický přístup a časté kontakty se zahraničím „ohrožují autoritáře, kteří přežívají díky kontrole nad tím, co si lidé myslí a říkají“. Sovětský svaz se toto dilema snažil řešit tím, že dával vědcům privilegia a izoloval je od zbytku společnosti. Čína toho nebude schopná a The Economist se domnívá, že Západ by se neměl snažit držet si čínské vědce od těla, s výjimkou těch, kteří pracují na vývoji zbraní a v komerčním výzkumu. Naopak nejlepší je spolupráce. Čínská vláda pak bude nakonec možná volit mezi izolací a zaostáváním či pokrokem a jeho neočekávanými důsledky.

Zdroj: The Economist

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688