TNBiz (TN.cz)
Dotace  |  15.01.2019 06:48:12

Dotace až půl milionu na bydlení? Žádný problém. Návod, jak na to

Přes půl milionu korun vám může přispět stát na zlepšení bydlení. V rámci programu Nová zelená úsporám můžete žádat o dotace na výstavbu nebo třeba zateplení domu. Příspěvek lze získat jak na rodinný, tak na bytový dům.

Program Nová zelená úsporám (NZÚ) se zaměřuje na úspory energie v rodinných a bytových domech. Můžete si díky němu například zateplit fasádu, opravit střechu, stropy či vyměnit okna a dveře. Dotace z NZÚ lze využít také na pořízení solárních panelů, zbudování zelené střechy nebo výměny zdrojů tepla za tepelná čerpadla, kotle na biomasu apod. Díky tomu můžete na energiích ušetřit tisíce korun ročně. 

V přehledu se podívejte, o které dotace můžete letošním roce žádat:

 

Zateplení rodinného domu

Na zateplení rodinného domu můžete získat dotaci až 550 tisíc korun. Za ty si můžete zateplit obvodové zdi, střechy, stropy a podlahy, vyměnit okna a dveře, zbudovat zelenou střechu, zařízení využívající teplo z odpadních vod, pořízení venkovní stínicí techniky a proplatí vám také odborný posudek a technický dozor.

Výše dotace závisí na ploše zateplované konstrukce. Čím více opatření vedoucích k úspoře energie provedete, tím vyšší částku získáte. Zvýhodněni jsou žadatelé z Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje. Orientační výši dotace si můžete spočítat pomocí on-line kalkulačky.

 

Výstavba rodinného domu

Až 450 tisíc korun můžete získat na výstavbu nového rodinného domu s velmi nízkou energetickou náročností. Kromě toho vám stát přispěje na odborný posudek a měření průvzdušnosti obálky budovy, stavbu zelené střechy a na využití tepla z odpadních vod.

Obdržet můžete jednorázovou částku 150 tisíc, 300 tisíc nebo 450 tisíc korun. Vyšší dotaci získáte, pokud postavíte úspornější dům, zpravidla více využívající energii z obnovitelných zdrojů. Zvýhodnění čeká na žadatele z Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje. Žádat o příspěvek můžete před zahájením, v průběhu nebo po dokončení realizace. Podrobnosti čtěte ZDE. 

 

Nový zdroj energie

Z programu NZÚ můžete získat také dotace na solární termické a fotovoltaické systémy, systém řízeného větrání se zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu, výměnu elektrického vytápění za systém s tepelným čerpadlem a výměnu lokálních topidel na tuhá fosilní paliva.

Od státu obdržíte jednorázovou dotaci ve výši:

35 000 nebo 50 000 na termické solární systémy

35 000 – 150 000 na fotovoltaické solární systémy

75 000 nebo 100 000 na instalaci systémů řízeného větrání se zpětným získáváním tepla

25 000 – 100 000 na výměnu neekologického zdroje tepla

Získat můžete až 50 % celkových způsobilých výdajů, nejvýše 350 000 . Zvýhodněni jsou žadatelé z Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje. Podrobnosti čtěte ZDE.

 

Bonus za kombinaci s kotlíkovou dotací

Mimořádný dotační bonus mohou získat majitelé rodinných domů za kombinaci některého programu NZÚ s tzv. kotlíkovou dotací. Nárok na bonus můžete uplatnit do dvou let od získání dotace na nový kotel. Při kombinaci se zateplením rodinného domu činí bonus 20 tisíc, při kombinaci s instalací solárních systémů 10 tisíc korun.

O jednotlivé dotace lze žádat pouze elektronicky, a to na webových stránkách Nová zelená úsporám.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688